StoryEditorOCM
4 kantunaKOLIKO NAS KOŠTAJU?

Javni novac u nogometu: "HV Posedarje" je drugo, "Primorac sedmi, a HNK Zadar je na 13. mjestu - po proračunskim dotacijama redoslijed je obrnut...

Piše Predrag Opačić
21. listopada 2021. - 13:02

Novac je odavno „pojeo” nogomet! Ta teza je golim okom vidljiva u vrhunskim klubovima i elitnim nogometnim natjecanjima, ali ju je teško potvrditi kada je u pitanju nižerazredna razina tog istog sporta. Možda najilustrativniji primjer je trenutno stanje tri predstavnika Zadarske županije u južnoj skupini Treće nogometne lige.

„Hrvatski vitez” iz Posedarja je s 24 boda i utakmicom manje na drugom mjestu, ispred je samo Jadran, a potpuno je sigurno da ukupni proračun posedarskog ligaša nije ni blizu najvećima. Biogradski „Primorac” je s 14 bodova na 11. mjestu, a njihov predsjednik Darko Banić uvjeren je da su po visini klupskog proračunu pri dnu Treće lige. HNK Zadar ima 10 bodova i na 13. je mjestu iako ima proračun koji sugerira nešto posve drugo.

Zajedničko svima je dominantno oslanjanje klubova na gradski ili općinski proračun.

-Od 18 milijuna općinskog proračuna, od ukupno 645.000 kuna za sve klubove, našem smo nogometnom klubu ove godine dodijelili 450.000 kuna, što je puno više od lanjskih 280.000 jer su ušli u viši razred natjecanja. Općina pokriva i troškove održavanja igrališta, a s 50 posto iznosa pokrili smo i preuređenje igrališta i stvaranje uvjeta za Treću ligu, kaže posedarski načelnik Ivica Klanac.

Njegov imenjak i prezimenjak, također Ivica Klanac, predsjednik je „HV Posedarja” i objašnjava da je to više od pola klupskog proračuna za klub u kojemu samo u mlađim kategorijama trenira oko 120 djece i u četiri kategorije se natječu na razini Dalmacije.

-Preostalih 300.000 kuna dobijemo od sponzora i prijatelja kluba, ali i s tim, naš je proračun na minimumu za ovaj rang natjecanja. U slučaju ulaska u viši rang, nadamo se potpori HNS-a od oko 300.000 kuna, a troškovi bi mogli biti minimalno veći jer su broj i relacije putovanja gotovo iste, kaže predsjednik Ivica Klanac ne skrivajući ambicije.

-Trener Butić je igračima kao cilj postavio osvajanje 75 bodova, a lanjski je prvak imao 60! Sportski je imati ambiciju, trenutno smo u vrhu, dodaje Klanac i navodi da su u klubu igrači s područja Zadarske županije kojima se pokrivaju troškovi putovanja, dok plaću trenera Jole Butića „rješavaju” sponzori.

Slično je i u Biogradu gdje među sponzorima za klasu odskače „Ilirija”.

-Za Treću ligu je normalan proračun oko 1,2 milijuna kuna. Od Grada smo dobili 530.000 kuna, a uz to nam je najveći sponzor naša turistička kuća „Ilirija” koja nam jako puno pomaže. Prijevoz, trenerke, lopte, garniture dresova, sve to nam pokrije „Ilirija”, a i nekoliko igrača nam je kod njih na smještaju i hrani. Ne znam kako bismo da ih nema, „Iliriji” svaka čast na vrhunskoj potpori, ne krije Darko Banić, predsjednik „Primorca”.

Igrači, po Baniću, imaju putne troškove i hranarinu od 1.750 kuna, treneri mlađih kategorija su plaćeni 2.500, dok je trener prve momčadi na 4.500 kuna.

-Svi podcjenjuju Treću ligu, ali troškovi su veliki. Imamo 7 uzrasnih kategorija, šest u Dalmatinskoj i jedan u Županijskoj ligi, kod nas trenira 140 djece. Po klupskom proračunu smo drugi ili treći, ali odozdo! Bez pomoći Grada i sponzora, bilo bi nemoguće, pa samo troškovi službenih osoba su od 120 do 140.000 kuna, kaže Banić.

-Grad Biograd za sport izdvaja 1,5 milijuna kuna koje raspoređuje Sportska zajednica. Pomažemo svima unutar svojih mogućnosti, a kad bude bolje, bit će i više novca za sportske klubove, najavljuje biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

HNK Zadar: Uz pozajmicu Grada, stigli i sponzori?

Mada smo pokušali, nismo uspjeli stupiti u kontakt s Damirom Kneževićem, direktorom HNK Zadar. Zadarskoj je javnosti poznato da je HNK dobio 1,5 milijun kuna pozajmice iz gradskog proračuna, a neslužbene informacije govore da u posljednjih nekoliko mjeseci iz Grada Zadra nikakva druga sredstva nisu doznačena na Stanove. To onda znači da je vodstvo Udruge uspjelo pronaći dovoljno sponzorskih sredstava za pokrivanje višemjesečnih troškova natjecanja trećeligaškog Kluba u kojemu je trenutno oko 400 djece. Treneri i igrači HNK Zadra sigurno su bolje plaćeni od svojih kolega u „Primorcu” i „HV Posedarju”.

19. travanj 2024 13:15