StoryEditorOCM
4 kantunaREZULTATI

Iz IX izborne jedinice u Sabor odlazi najmanje petero Zadrana. Evo koji su i koliko su preferencijalnih glasova osvojili...

Piše AVŠ
6. srpnja 2020. - 09:40

S izbornih lista u IX izbornoj jedinici u Sabor  ili Vladu odlazi najmanje petoro Zadrana. S HDZ-ove liste to su Božidar Kalmeta, Grozdana Perić, Rade Šimićević, Josip Bilaver te vrlo vjerojatno i Nikolina Baradić ukoliko se lista bude pomicala zbog  odlazaka nekih kandidata u izvršnu vlast.   S RESTART liste to je Renata Sabljar Dračevac. 

Iako je bio posljednji na listi, Božidar Kalmeta osvojio je najviše preferencijalnih glasova, točno 15.975. U samom gradu Zadru, primjerice, HDZ je osvojio 5.400 glasova.

Za razliku od Kalmete, drugi zadarski zastupnici s liste HDZ-a dobili su puno manje preferencijalnih glasova. Nikolina Baradić na 11. mjestu dobila je najmanje preferencijalnih glasova na listi, svega 0,7 posto, Grozdana Perić, koja je bila druga na listi osvojila je 1,12 posto, Rade Šimičević 1,49 posto, a Josip Bilaver 2,24 .

SDP-ova lista u IX izbornoj jedinici osvojila je svega tri mandata, a u Sabor po prvi ulazi Renata Sabljar-Dračevac i to s drugog mjesta na listi. Ona je upisala 7.74 posto preferencijalih glasova.  

Domovinski pokret u ovoj izbornoj jedinici ima dva zastupnika, Šibenčanina Hrvoja Zekanovića i Karolinu Vidović Krišto. Oboje su osvojili dosta preferencijalnih glasova,  između 24 i 26 posto. Međutim, uvjerljivo najveći broj preferencijalnig glasova s liste MOST-a, 53,27, dobio je Miro Bulj.  

 

20. travanj 2024 10:30