StoryEditorOCM
ForumDA JE BILO PAMETI

Imunološki zavod nakon sedam godina pokrenuo uređaje za borbu protiv korone! Ravnatelj žali: Da nismo uništeni, mogli bismo proizvesti svoje cjepivo 

Piše PSD
3. travnja 2020. - 09:04

Da nije, kao što je, gotovo posve uništen naš Imunološki zavod, danas bi hrvatski znanstvenici tamo tražili cjepivo protiv koronavirusa. Koja bi to svjetska senzacija bila da hrvatski Zavod proizvede svoje cjepivo protiv zarazne bolesti koja je cijeli svijet stavila u ler. Što je najtragičnije, u neka, po Imunološki zavod, sretnija vremena to bi bilo sasvim moguće. 

- Mi bi se mogli pripremati i raditi na razvoju cjepiva i za taj virus. Ono što je bitno što bi mi u tom slučaju negdje za godinu, godinu i pol imali svoje cjepivo i ne bi bili ovisni o nikome, jer zamislite si situaciju kad neka firma koja će to već biti prva proizvede cjepivo na što će to ličiti. Podmirit će prvo svoje potrebe - rekao je za HRT ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

No, čak i ovako ozbiljno narušen (a sada još potresom i dodatno), Imunološki zavod i ovih dana pokazuje koliko je bitan Hrvatskoj. Na poziv Zavoda za javno zdravstvo priskočili su im u pomoć i osposobili dio starog pogona, kako bi pomogli kod testiranja osoba na koronavirus. U Imunološkom se sada bave podlogama koje se nalaze unutar epruveta u koje se stavlja bris nosa i grla testiranih na koronavirus. Na dan ih mogu proizvesti i do 20.000.

U Imunološkom zavodu, prenosi RTL, zaposleno je 153 ljudi, dok u pogonima Zavoda zbog epidemije koronavirusa sada radi njih 30.

- Da biste bili apsolutno čisti i dovoljno čisti da biste proizvodili i ispunjavali regulatorne zahtjeve, morate imati određene uređaje. Mi ih imamo, oni nisu bili u uporabi, zadnji put vjerojatno 2013., ali mi smo ih doveli u funkcionalnost prilično brzo - za dva do tri dana- kaže Čardžić. 

 

19. travanj 2024 00:17