StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVAK SUĐENJA

Dvije godine od krvavog zločina na Zrću, 27-godišnji Britanac u petak će ispričati što se događalo ispred noćnog kluba Kalypso

Piše Božana Sviličić
4. svibnja 2020. - 21:34

Što se događalo ispred noćnog kluba na Zrću gdje je 27. lipnja 2018. nožem usmrtio 26-godišnjeg Uga Wilsona, te ranio još dvoje Engleza, u petak, 8.svibnja, na Županijskom sudu u Zadru, trebao bi ispričati 27-godišnji Britanac Douglas Kane, optužen za ubojstvo i dvostruki pokušaj ubojstva.

Iako je obranu zbog zločina ispred kluba Kalypso, gdje je tog ljeta, jednom muškarcu presjekao venu i aortu i ubio ga, a drugom su liječnici spasili život, trebao iznijeti na ročištu u travnju, 27-godišnjak je tada naglo otkazao pounomoć odvjetniku Borisu Radmanu. Sutkinja Sandra Radanović, odgodila je iznošenje njegove obrane za petak, 8.svibnja, kada se ujedno očekuju i završne riječi obrane i optužbe. Za novog odvjetnika Kane je angažirao Antona Denonu iz Rijeke.

Ukoliko se do 28.lipnja ne donese nepravomoćna presuda, Kane bi mogao izaći na slobodu jer mu s tim danom istječe maksimalni rok za boravak u istražnom zatvoru. Uhićen je prije gotovo dvije godine, dva dana nakon zločina od kada se nalazi u istražnom zatvoru. Sud je još 22. travnja zaprimio odluku Ustavnog suda RH kojom se odbija kao neosnovana njegova tužba kojom dovodi u pitanje odluke o istražnom zatvoru u kojem se nalazi zbog opasnosti od bijega, te ponavljanja kaznenog djela.

image
Luka Gerlanc/Hanza media


Njegov bivši odvjetnik Boris Radman na prošlom je ročištu zatražio izuzeće sutkinje Sandre Radanović, članova Sudskog vijeća, te svih sudaca Županijskog suda u Zadru. Kako je odluku o izuzeću sudaca morao donijeti vršitelj dužnosti predsjednika suda Marijan Bitanga, Radman je njegovo izuzeće tražio od Vrhovnog suda RH, navodeći kako o tome ne može odlučivati jer mu sin Ivan Bitanga kao odvjetnik zastupa obitelj ubijenog Uga Wilsona u postupku protiv Douglasa Kanea.

Vrhovni sud RH zbog toga je iz postupka izuzeo Bitangu, te je na koncu o Radmanovoj žalbi odlučivao Bitangin zamjenik Marin Grbić koji mu je naposljetku odbio zahtjev.

Prema optužnici, zločin se odigrao oko 5.30 sati ispred noćnog kluba Kalypso u dijelu koji je pod video-nadzorom. Kane je nakon kraćeg sukoba nožem usmrtio 26-godišnjeg Uga Wilsona, te ranio još dvoje Engleza koji su mu došli u pomoć.

Svi sudionici krvavog incidenta bili su gosti popularnog Hideout festivala, a u javnosti se navodilo kako su se sukobile dvije skupine Britanaca zbog preprodaje droge.

23. travanj 2024 16:03