StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

I premijer nas čita: ‘Čuo sam za kampanju, a potom i vidio neke od tekstova objavljene na Zadarski.hr‘. Emotivne reakcije na Plenkovićevu najavu...

Piše Lada Burčul
23. veljače 2021. - 19:07

Niti dva mjeseca nakon što smo na portalu Zadarski.hr i u Slobodnoj Dalmaciji prvim objavljenim tekstom započeli, u suradnji s Ligom protiv raka Zadar, medijsku kampanju "Zraka za život", kojom smo željeli osvijestiti potrebu da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator, stiglo je obećanje s vrha: premijer Andrej Plenković u utorak je u Zadru rekao da je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarao o mogućnostima da se i zadarskoj bolnici nabavi aparat za zračenje.

Model su našli, Plenković ga je u utorak u prostorijama Lige protiv raka Zadar obrazložio, a na pitanje na koji su način do njega došle informacije o zadarskim onkološkim pacijentima koji se muče i iscrpljuju dugotrajnim putovanjima sanitetskim vozilima na zračenje u Split ili Zagreb, te o nasušnoj potrebi da Zadar dobije linearni akcelerator, Plenković je konkretno odgovorio da je za kampanju čuo, a potom i vidio neke od tekstova koje smo objavljivali u našoj rubrici "Zraka za život."

- O kampanji koju ste s Ligom pokrenuli konkretno sam informiran od vašeg župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića. Shvatio sam kroz što onkološki pacijenti prolaze putovanjem na zračenje u Split i razloge zašto ste krenuli u kampanju. Imajući također u vidu da je Hrvatska donijela Strategiju borbe protiv raka, kao i činjenicu koliko ljudi u Zadru gravitira Općoj bolnici i koliki bi benefit u širem smislu bio kada bi zadarska bolnica imala aparat za zračenje, odlučio sam konkretno s ministrom zdravstva vidjeti kakve su mogućnosti da to i realiziramo - obrazložio je premijer Plenković u utorak u zadarskoj Ligi protiv raka. 

- Ministar Beroš me informirao da se iz EU sredstava nabavljaju tri linearna akceleratora, ali da ima 'prostora' i za četvrti, te je dogovoreno da četvrti bude "zadarski". S velikim zadovoljstvom danas vam to mogu prenijeti - rekao je Plenković.

Na pitanje da li će iz Zagreba u Zadar biti proslijeđen neki već korišteni uređaj ili će Zadar dobiti potpuno novi linearni akcelerator, Plenković je ponovio da će se iz EU fondova financirati četiri uređaja, te da će jedan od njih, potpuno novi, doći u Zadar. Prvi korak je pisanje projekta.

Ovakav stav premijera i obećanje ministra Beroša daje nadu da će se u dogledno vrijeme rasteretiti splitski KBC i pritisak na tamošnji linearni akcelerator, a osobito su emotivno reagirali pacijenti i drugi naši sugovornici koji su svoja svjedočanstva o iscrpljivanju odlascima na zračenje podijelili s javnošću, upravo i jedino s ciljem da se javnost upozna s potrebom nabavke ovog uređaja. Njihova smo svjedočanstva i bolna iskustva redovito objavljivali na našem portalu i u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije.

"Šaroliko" društvo je u utorak dočekalo premijera u zadarskoj Ligi protiv raka - uz predsjednika Branka Dukića, koji je prvi progovorio o medijskoj kampanji koja je pokrenuta, premijera su dočekali članovi predsjedništva Lige i informirali ga o svom radu.

- Lada Šokota je naša ekonomistica, Mirka Batur galeristica, Željko Uzelac je naš mecena, a ostalo su mahom liječnici - naveo je Branko Dukić.

Voditeljica Odjela za onkologiju Opće bolnice Zadar dr. Vesna Telesmanić Dobrić, koja je također za naš portal govorila o potrebi kupnje aparata za zračenje, premijeru je kazala da je broj oboljelih od svih vrsta karcinoma u stalnom porastu.

- Od svih oboljelih, 30 posto ih ima potrebu ići na zračenje u Split. U krugu bolnice u gradnji je zgrada u kojoj ćemo imati Odjel onkologije, a u tijeku su i radovi na 'bunkeru' u kojem bi bio smješten linearni akcelerator. Izuzetno nam je potreban - kazala je dr. Telesmanić. 

U Ligi su, uz župana Božidara Longina i gradonačelnika Dukića, premijera dočekali i voditelj Odjela za torakalnu kirurgiju OB Zadar dr. Ivan Bačić, koji je također govorio za naš portal u kampanji "Zraka za život", te Igor Blaslov, predsjednika zadarske podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi. 

- Uglavnom operiram zloćudne tumore dojke i pluća. Večini oboljelih je nakon operacijskog zahvata potrebno zračenje. Zadru bi linearni akcelerator iznimno dobro došao, podigao bi kvalitetu života naših pacijenata i kvalitetu liječenja - kazao je Plenkoviću zadarski kirurg dr. Ivan Bačić.

18. travanj 2024 19:32