StoryEditorOCM
Izbori 2021BLIŽE SE IZBORI

Dukić i Longin idu na Vučetića i Marasovića. Zašto „otopljavaju” odnosi između Mosta i Domovinskog pokreta i što će napraviti Enio Meštrović?

Piše Predrag Opačić
9. veljače 2021. - 21:07

Prethodnih je dana, kao i svaki put pred izbore, u javnost puštana zadivljujuća količina „pouzdanih informacija”, ali i očiglednih spinova, da ova ili ona stranka testira ovog ili onog svog člana ne bi li na temelju anketa konačno odlučila o imenima konačnih kandidata. Međutim, iskustvo pokazuje da podaci anketa gotovo nikada nisu jedini kriterij na temelju kojeg stranke odlučuju. Jedan od njih je i nesumnjivo i politička snaga i intenzitet bliskosti svakog pojedinca s lokalnim i nacionalnim stranačkim vrhom. Ponekad, to je dovoljno da u drugi plan padnu i rezultati plaćenih istraživanja raspoloženja javnosti.

Mada nikada nije imao izraženo jak „politički adrenalin” niti je pokazivao primjetnu ambiciju te vrste, zadarski su kuloari kao mogućeg kandidata za župana učestalo spominjali aktualnog ravnatelja Opće bolnice Željka Čulinu, pogotovo nakon što je na unutarstranačkim izborima po broju osvojenih glasova za Županijski odbor HDZ-a bio na samom vrhu. Bez obzira na sve to, ali i na činjenicu da je Čulina kao prvi čovjek Opće bolnice usred „rata s koronom”, njegovo se ime našlo u anketnom testiranju na kojemu je jako dobro prošao iako, tvrde dobro upućeni HDZ-ovci, s njim o tome prethodno nitko nije ni razgovarao.

Zadarski su HDZ-ovci na koncu procijenili da pred lokalne izbore nema nikakve potrebe ići u velike personalne promjene i preuzimati rizik imenovanja novih ljudi kao kandidata za ključne pozicije gradonačelnika Zadra i župana. A to onda znači da Branko Dukić i Božidar Longin idu po nove mandate. To će ubrzati donošenje odluke na drugoj strani: SDP i Akcija mladih su naumili Dukiću suprotstaviti Marka Vučetića, a gotovo je izvjesno da će kandidat za župana biti Zlatko Marasović.

Kako je Vučetić nestranačka osoba, kao kandidat za njegovog zamjenika trebao bi se pojaviti netko iz SDP-a koji jednostavno ne može ne imati „svog čovjeka” u borbi za ključne izvršne funkcije. Tko će to biti, zasad nije odlučeno, jer koalicija SDP-AM još uvijek vodi razgovore s nekim zadarskim političkim grupacijama i to u uvjerenju da su, po rezultatima ankete koju su proveli, sljedeći izbori „sad ili nikad” za rušenje HDZ-a s vlasti. Tko će im se još i s kakvim očekivanjima priključiti, tek treba vidjeti, ali je potpuno sigurno da SDP i Akcija mladih svoju veliku šansu vide upravo u izborima za Gradsko vijeće i gradonačelnika Zadra gdje su im, kako računaju, izgledi realni i bitno veći nego u slučaju Županijske skupštine i župana. Zato im je i stalo k sebi privući i grupacije koje na izborima mogu dobiti nekoliko postotaka jer i tako relativno mala količina glasova na kraju može postati presudna.

Longinova kandidatura za drugi mandat vrlo će vjerojatno u ulogu koalicijskog kandidata za dožupana gurnuti Marka Pupića Bakrača. Da se dogodilo čudo i da je Longin ispao iz utakmice, postojala je mogućnost da uz Marasovića u ulozi zamjenice u ime AM bude kandidirana Marjana Botić, ali Longinova kandidatura bitno podiže vjerojatnost da će to ipak biti Pupić Bakrač. A to onda znači da će nemilosrdni politički rat između Longina i Pupić Bakrača biti nastavljen kroz cijelu kampanju.

Ako su predizborne ankete negdje dovele do „ljuljanja” prethodno čvrstih pozicija, onda su to odnosi između Mosta i Domovinskog pokreta. Most u Zadru ni pod razno nije mogao prihvatiti suradnju s SDP-om i Akcijom mladih zbog „burne zajedničke prošlosti” Mosta i Marka Vučetića. Od početka je jasno da Most ne može s HDZ-om, a Andrej Plenković je na „crnu listu” onih s kojima suradnja nije moguća dodatno stavio i Domovinski pokret.

Tada su došli zabrinjavajući anketni postoci Domovinskog pokreta i Mosta koji su doveli do toga da je odjednom otvorena mogućnost dogovora između njih: time bi izbjegli i HDZ i SDP, ali je pitanje što bi im eventualni zajednički izlazak donio na izborima i, još više, što bi preskakanje praga značilo u postizbornom slaganju vlasti, pogotovo ako utakmica bude neizvjesna.

image
Cropix
Enio Meštrović ide na izbore s Denisom Bruketom

„Performer s Bokanjca” će se pojaviti i na ovim lokalnim izborima! Međutim, ni HDZ ni SDP i Akcija Mladih, ma koliko im je stalo do svakog postotka glasova, ne mogu računati da će im se pridružiti Enio Meštrović!

Meštrovića treba očekivati kao nezavisnog kandidata na gradskoj listi koju namjerava formirati Denis Bruketa. Bruketa bi se na izborima trebao pojaviti ili sa strankom (ako ju stigne na vrijeme registrirati) ili s nezavisnom listom pod nazivom „Za Zadar”. Odluka o suradnji Brukete i Meštrovića ni približno nije teška koliko ona pred kojom će se naći ako budu uspješni, jer za ovu listu važi isto što i za Most i Domovinski pokret: kome se prikloniti ako njihovi postoci zaista budu presudni u formiranju vlasti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:24