StoryEditorOCM
4 kantunaODLIČNE BROJKE

Dugi otok je konačno nagrađen zbog svoje izoliranosti, nema straha od korone: kamp i hotel su puni, srpanj je na 90 posto lanjskog prometa!

Piše Predrag Opačić
6. kolovoza 2020. - 20:18

Dugi otok je dovoljno dug da na njemu svatko može pronaći izolirani kutak bez straha od korona virusa. Nije to nikakav turistički slogan, to su činjenice koje u turistički kritičnom vremenu pokazuju da se Dugi otok približava lanjskim brojkama!

- Možda se čini čudnim, ali radimo odlično, skoro bolje nego lani. U lipnju je radilo samo nas nekoliko, pa su nam brojke nadmašile prošlogodišnje. Ali, koliko vidim apartmani su puni, trajekti su već danima krcati, a zna se dogoditi i da ljudi ostanu u luci Gaženica. U Salima je živo, u luci je trenutno pedesetak brodova. Nema razloga za strah, priča nam jedan od saljskih ugostitelja koji je, s obzirom na crne prognoze od prije nekoliko mjeseci, prezadovoljan dosadašnjim dijelom turističke sezone.

- Ovo je zaista iznad svih očekivanja. Dugi otok je dosada godinama bilježio dvoznamenkasti rast turističkih brojeva, ali s obzirom na korona virus, mi smo itekako zadovoljni rezultatima koje imamo, kaže općinski načelnik Zoran Morović.

Razloga za zadovoljstvo imaju i otočni turistički radnici.

- Kamp „Kargita” kod svjetionika u Velom Ratu je 98 ili 99 posto lanjske popunjenosti, a jednako tako i Hotel „Luka” u Luci. Ti su objekti praktično popunjeni. Iznajmljivači su na 60 do 70 posto lanjske popunjenosti, pa smo tim rezultatima prezadovoljni s obzirom na crne prognoze iz ožujka kada se mislilo da od sezone neće biti baš ništa. Po prvi put je Dugi otok nagrađen zbog toga što je izoliran, sa smiješkom nam komentira Ivana Čarić iz dugootočne Turističke zajednice.

Otočani su primijetili i preokret dosadašnjeg trenda: sve je više domaćih gostiju.

- U jednom su trenutku domaći gosti bili na drugom mjestu po zastupljenosti, a trenutno je najviše Nijemaca i Slovenaca koji popunjavaju kamp i hotel. Gosti iz hrvatske prevladavaju u privatnom smještaju, kaže Čerić i navodi precizne brojke.

Od početka godine do 31. srpnja Dugi otok je imao 9.385 dolazaka, što je 70 posto lanjskih podataka, dok noćenja pokazuju još bolji rezultat: 71.392 ovogodišnja noćenja su 81 posto pod lanjskih 87.469.

Podaci za srpanj su također odlični: bilo je 6.657 dolazaka ili 82 posto od lanjskih 8.047, a po broju noćenja ovogodišnji je srpanj s 53.806 noćenja na čak 89 posto lanjskih 60.271!


 

16. travanj 2024 21:26