StoryEditorOCM
4 kantunaMAESTRALNA PARTIJA

DORH još uvijek razmišlja hoće li kazneno goniti Modrića, ali kapetan ima razloga za zadovoljstvo - ne mora vratiti 2.000.000 eura izvučena iz Dinama!

Piše Vladimir Urukalo/SD
28. srpnja 2021. - 11:41

Nakon što je otkriveno da je najpoznatiji hrvatski bjegunac Zdravko Mamić preko supruge u tajnosti podmirio čitav dug prema Hrvatskoj, uplativši u državni proračun 52 milijuna kuna (što je iznos koji je, po pravomoćnoj presudi, preko Luke Modrića izvukao iz Dinama i zbog čega je osuđen na šest i pol godina zatvora), polako postaje jasno da je svojedobno najbolji svjetski nogometaš i kapetan "vatrenih" ovaj put "odigrao" savršenu utakmicu, u kojoj je predriblao i nadmudrio i USKOK i Mamića te izišao bogatiji za dva milijuna eura, odnosno nešto manje od 15 milijuna kuna.

Sad se, naravno, postavlja logično pitanje – hoće li i mora li, po zakonu, Luka Modrić vratiti ta dva milijuna eura stečena na protupravan način? Odgovor na prvo pitanje zna samo Modrić, koji se prije koji dan, nakon godišnjeg odmora provedenog u Dalmaciji, vratio u svoj matični klub "Real Madrid".

Izgubio pamćenje

"Utakmica" je počela još u rujnu 2015. godine, nakon što je dao prvi iskaz USKOK-u u kojem je "utopio" Mamića kazavši da je aneks ugovora o profesionalnom igranju između njega i Dinama na temelju kojega mu pripada 50 posto transfera sklopljen tek "nakon što je ostvaren moj transfer u Tottenham i nakon što sam ja već igrao za Tottenham". Bilo je jasno da je priznao izvlačenje novca pred USKOK-om i to je bio ključni dokaz tužiteljstva za optužbu protiv Zdravka Mamića, pa su se očito zadovoljili time da Modrića izostave iz optužnice i ostave ga u statusu svjedoka.

Naravno, već je poznato da je Modrić "okrenuo ploču" na suđenju u Osijeku, gdje je naglo "izgubio" pamćenje i tvrdio da uopće nije rekao ono što je navedeno u zapisniku njegova svjedočenja.

Zna se već da ga je zbog njegova zaborava USKOK optužio za davanje lažnog iskaza, no ta je optužba odbačena jer tada još nije bio pravomoćno okončan postupak u slučaju Mamić. Ipak, po stavu Vrhovnog suda, u tom se predmetu ne radi o presuđenoj stvari jer kazneni postupak nije započeo pa se sad čeka da DORH "prouči" presude i odluči hoće li opet kazneno goniti Modrića, kao i njegova suigrača Dejana Lovrena, zbog lažnog iskaza.

– Smatram da navedeni novčani iznos meni pripada, s obzirom na činjenicu da je zahvaljujući meni NK Dinamo uprihodio značajna novčana sredstva kako od mojeg transfera u Tottenham, tako i od sponzora. Međutim, ako se tijekom postupka utvrdi da nisam imao pravo na taj novac, ja sam ga spreman vratiti – istaknuo je Modrić, kako su pisali mediji, u svom iskazu USKOK-u. Istom onom koji je poslije negirao.

Vrhovni sud

A odgovor na drugo pitanje, odnosno mora li Modrić vratiti novac, dao je sam Vrhovni sud. Ne mora!

Naime, prema pravomoćnoj presudi iz ožujka ove godine u slučaju Milana Pernara, Damira Vrbanovića te braće Zdravka i Zorana Mamića, koji su osuđeni na zatvorske kazne zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, potvrđuje se i točka 4. prvostupanjske presude Županijskog suda u Osijeku prema kojoj je Dinamo na Modrićev račun uplatio 80 milijuna kuna, od čega je više od 14 milijuna i 200 tisuća kuna uplaćeno državi na ime poreza. Hrvatskom je nogometnom velikanu ostalo gotovo 67 milijuna kuna na računu, od čega je on nešto više od 52 milijuna kuna uplatio na Mamićev račun, dok je 14 milijuna i 865 tisuća kuna zadržao za sebe.

– Šteta koju je kaznenim djelom pretrpio GNK Dinamo u iznosu od 80.030.927,25 kuna je veća od protupravne imovinske koristi koju je ostvario Zdravko Mamić u iznosu od 52.037.435,73 kune jer se radi o razlici zbog plaćanja poreza i dijela koji je ostao kod Luke Modrića... Pitanje zadržavanja dijela novčanog iznosa od strane Luke Modrića nije predmet odlučivanja u ovom kaznenom postupku jer se optužba na te radnje ne odnosi – stoji, među ostalim, u pravomoćnoj odluci Vrhovnog suda.

Ovaj Modrićev maestralni dribling bio je i jedna od tema o kojoj je govorio Mamić na već čuvenoj konferenciji za novinare u ožujku ove godine u Mostaru, ne skrivajući gorčinu zbog stava Vrhovnog suda.

– Moj brat i ja i ostali nismo presuđeni ni za jednu kunu utaje poreza, državni proračun nije oštećen ni kune, to ne piše u presudi, iako je tužiteljstvo to u početku navodilo. Kaže se da sam ja iznio neovlašteno novac iz Dinama.

Mamićeva grmljavina

Naravno da nisam ni preko goluba pismonoše, ali on ne može tolike novce nositi. Preko poznatih ljudi sam iznio novac iz Dinama, Modrića i Lovrena, što mi se stavlja na teret. I Luka danas ima nekoliko milijuna eura na računu koje je podijelio sa mnom, po građanskim ugovorima, privatnim. Modrić i ja smo se sastali i potpisali sporazum o podjeli novca.

Niti jedan igrač nikad u povijesti nije platio porez u Dinamu, jedini ikad je platio Dinamo na novac od Luke i Lovrena. Ako mi moramo vratiti novac, onda ga moraju vratiti i Luka i Dejan, kao i hrvatska država.

Oni su sudionici, novac je kod njih, došli su na sud i rekli – da, jesmo, potpisali smo ugovore, anekse, podigli smo novac u banci. Je l' smo zajedno u tome? Pa ja ne znam kako to nitko nije primijetio, a samo smo mi krivi – grmio je tada Mamić.

19. travanj 2024 17:24