StoryEditorOCM
Izbori 2021SLAŽU KOALICIJE

Čime je Ivo Žuvela uzalud privukao pažnju SDP-a i HDZ-a iako još nije siguran da će ići na izbore? Škorini ne znaju s kim će, ali neće s HDZ-om

Piše Predrag Opačić
25. veljače 2021. - 21:14

Analize podataka dobivenih istraživanjima javnog mnijenja još uvijek traju, zadarske stranke podatke ne vole javno objavljivati čak ni u trenutku kada ključni kandidati i liste budu sastavljene. Oba „velika bloka”, HDZ-ova i koalicija SDP-a i Akcije mladih, obavili su ankete među biračima, ali je i jednima i drugima, uz „odlične rezultate naših ljudi”, za oko zapelo jedno izvanstranačko ime.

Podaci prikupljeni pipanjem raspoloženja birača po Zadarskoj županiji skrenuli su pažnju stranačkih analitičara na Ivu Žuvelu, poznatog ginekologa i višestrukog „najdoktora”. Zašto su analitičari iznenađeni? Žuvela se u dva navrata već pojavljivao na lokalnim izborima, oba puta u dresu HSLS-a, ali su mu rezultati bili zanemarivi.

A sada su ankete pokazale da je Žuvelin postotak poznatosti na području Zadarske županije usporediv s rezultatima nekih „slavnih stranačkih kadrova”. Dakako, brojke su varljiva stvar, a birači osjetljiva bića: veliko je pitanje koliko bi ljudi, bez obzira što su čuli za dr. Žuvelu i u njemu vide pozitivca, na kraju ipak svoj glas dalo njemu i njegovoj nezavisnoj listi koja je još u pripremi. Te se brojke bitno razlikuju.

Je li Žuvela uopće bio blizu dogovora s nekom od stranaka?

-Nije tajna da sam razgovarao sa svim političkim opcijama osim s HDZ-om, s namjerom da se cijela oporba okupi. Vidjeli smo u Saboru da je to moguće. Međutim, svaka stranka više ili manje mora u nekoj fazi podastrijeti središnjici rezultate, ili u vidu vijećničkih mjesta ili u broju uspješnih kandidata. Naravno da takav zadan okvir predstavlja poteškoću u pregovorima. S druge strane, ja sam kao nezavisni kandidat lišen stranačke stege, jedinu odgovornost imam prema biračima koji su mi poklonili svoje povjerenje i stručnom timu koji se oko mene okupio, kaže Ivo Žuvela koji još uvijek nije donio definitivnu odluku hoće li se kandidirati:

-Pratimo situaciju i podržavamo okupljanje oporbe oko Marka Vučetića za Grad Zadar. Obzirom da su moj forte promjene u zdravstvu županije, u slučaju da krenem u kampanju to će ići u smjeru kandidature za župana, kao nezavisni kandidat. Moja ekipa i ja radimo na konkretnim rješenjima, trivijalna demagoška prepucavanja nas ne zanimaju, zaključuje Žuvela ne želeći otkriti kada će odlučiti o svom izlasku na izbore.

S izuzetkom Marka Vučetića, koalicija SDP-a i Akcije mladih još nije konkretizirala svoje kandidate. SDP-ovci su razgovarali s HSS-om i Glasom, a njihovi se odgovori na Trgu pet bunara očekuju do početka sljedećeg tjedna. Žuvela im je u jednom trenutku bio zanimljiv „na županijskoj razini”, ali je ocijenjeno da to nije „željena dodana vrijednost”

Most će, tako barem tvrdi Mladen Malta, imena svojih kandidata za župana i gradonačelnika Zadra objaviti tek za sedam dana. Je li i Most ostao usamljen?

-Dobili smo zeleno svjetlo za suradnju s Domovinskim pokretom, ali o toj opciji još razmišljamo, kaže Malta.

-Domovinski će pokret sjedećeg tjedna predstaviti svoje kandidate za župana i gradonačelnika Zadra, najavljuje Damir Biloglav dodajući da je Domovinski pokret još „usamljen”:

-Javljaju nam se neki potencijalni koalicijski partneri, ali odluka o tome još nije donesena. Jedino je sigurno da neće biti predizborne koalicije s HDZ-om, a osobno mislim da ta suradnja nije moguća ni kasnije zbog neprihvatljivog načina kojim HDZ vlada zemljom i gradom, kaže Biloglav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:34