StoryEditorOCM
4 kantunaPRESKUPI TESTOVI

Četveročlana obitelj iz Hrvatske testiranje na koronu plaća 6000 kuna! U Njemačkoj je to puno jeftinije, u New Yorku mukte. Zašto, pitali smo Beroša

Piše Ivica Marković/PSD
11. srpnja 2020. - 08:51

Mnogi hrvatski državljani koji ovo ljeto žele provesti u planinama Slovenije i koji tamo odlaze godinama nalaze se gotovo pred nemogućom misijom. Naime, ako jedna hrvatska četveročlana obitelj želi ljetovati u Sloveniji i ako je za to već rezervirala apartman ili kuću, svi članovi te obitelji za ući u Sloveniju moraju imati negativan test na koronavirus, ne stariji od 36 sati, i tek tada mogu ući u deželu, piše Slobodna Dalmacija.

I ništa to ne bi bilo neizvedivo da testiranje u RH ne košta 1500 kuna, za jednu osobu. Dakle četveročlana obitelj bi za ulazak u Sloveniju morala potrošiti šest tisuća kuna, što je vjerojatno skuplje od sedmodnevnog boravka u apartmanu, recimo na Bledu.
No, da bi se cijena testiranja u Hrvatskoj mogla promijeniti nabolje, za građane govore vijesti iz Zagreba.

Prema raspoloživim informacijama, ministar zdravstva Vili Beroš sa svojim suradnicima ulaže velike napore kako bi cijena testiranja bila što pristupačnija, a što će se znati nakon detaljne analize svih dostupnih testova, kao i njihovih cijena. Naravno, pritom će se najviše voditi računa o tome da pouzdanost testa bude visokokvalitetna.

Ministrova potraga

Cijena testiranja na koronavirus u središte zanimanja hrvatske javnosti dospjela je nedavno, kada je u TV sučeljavanju, pred parlamentarne izbore, Davor Bernardić upitao Andreja Plenkovića zašto testiranje na COVID-19 u Hrvatskoj košta 1500 kuna, a u SAD-u 40 američkih dolara. Naravno, odmah se postavilo pitanje kako je to moguće.

A odgovor je kako je to itekako moguće, ako se u obzir uzme da na tržištima diljem svijeta postoji puno verificiranih testova, od kojih jedni imaju odličnu kvalitetu i pouzdanost, dok su drugi manje kvalitetni i manje pouzdani.

– Testiranje na COVID-19 je svim osiguranicima HZZO-a, u sklopu propisanih indikacija, besplatno. Naravno, postoje situacije u kojima ljudi iz nekog svog interesa ili potrebe trebaju testiranje. U Hrvatskoj se u nekoliko javnozdravstvenih ustanova koristi test koji se karakterizira kao jedan od najboljih i najtočnijih te je zato i skuplji od nekih drugih testova upitne pouzdanosti, koji se nalaze na tržištu.

Želimo izići u susret i pomoći građanima pa sam pokrenuo sastanak na temu analize dostupnih testova i njihove cijene. Očekujem uskoro rezultate analize koja će ukazati na mogućnost korištenja testova i njihovih cijena. Uz intenzivnu borbu za zdravlje građana, moramo imati na umu sve aspekte života – poručio nam je putem SMS poruke ministar Beroš.

Kvaliteta se plaća

Valja svakako napomenuti da je Hrvatska među prvima kupila testove, i to one iz Njemačke, budući da su ti testovi najtočniji, a koštaju 1500 kuna (bris grla i nosa). Te testove je prve u Hrvatskoj kupila Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, a zatim i drugi.

No, kako se situacija s koronavirusom i dalje mijenja iz dana u dan, a sukladno tome se mijenja i tržište, ministar Beroš je odlučio da se točno utvrdi što sve postoji na svjetskom tržištu i postoji li jednako kvalitetan i pouzdan test koji bi bio jeftiniji.
Općenito, RT-PCR testovi smatraju se najpouzdanijim načinom za dokazivanje eventualne prisutnosti SARS COVID-19 infekcije i koriste se u dijagnostičke svrhe.

Dodatno, na hrvatskom tržištu postoje i brzi testovi koji kod pacijenta pokazuju prisutnost protutijela na SARS COVID-19 (serološki test), koja se pojavljuju u kasnijoj fazi bolesti.
Sukladno informacijama iz Europske mreže za procjenu zdravstvenih tehnologija (EUnetHTA), brzi testovi za protutijela mogu se koristiti za procjenu seroprevalencije, odnosno procjenu broja slučajeva bolesti kod određenog stanovništva, u određenom razdoblju, kao i za potvrđivanje prethodne SARS COVID-19 infekcije.

Međutim, zbog karakteristika imunosnog odgovora ljudskog tijela na virus, odnosno odgođenog razvoja protutijela nakon infekcije, praktična primjena ovih testova uglavnom bi trebala biti ograničena na procjenu seroprevalencije, dok se za rano otkrivanje bolesti i dijagnostiku akutnih i asimptomatskih slučajeva bolesti COVID-19 primjenjuju PCR testovi, koji su jedini pouzdani.

Što prije do rezultata, to je cijena - veća!


Kako doznajemo od prof. dr. sc. Andreja Trampuža, slovenskog infektologa koji radi u berlinskoj bolnici "Charite", u Njemačkoj postoje dvije cijene testova.

– Ako testirana osoba želi imati rezultat testiranja unutar osam do deset sati od testiranja, ona će test platiti 40 eura, a ako osoba želi imati rezultate testa unutar tri do četiri sata, cijena testiranja je 95 eura i kod njega je senzitivnost i specifičnost 98-99 posto.

To je cijena testa na tržištu, recimo na aerodromu, ako se netko želi testirati. Cijena samog testa je od jedan do tri eura – rekao je dr. Trampuž.

U New Yorku je test - besplatan


O cijeni testiranja u SAD-u, odnosno u državi New York, razgovarali smo s hrvatsko-američkom liječnicom koja živi i radi u New Yorku, a koja je željela ostati anonimna.

– U državi New York testiranje je besplatno za sve. Dakle, ako neka osoba želi sa svojom obitelji putovati na ljetovanje negdje u inozemstvo, gdje ne može doći ako nema negativan test na COVID-19, može se u New Yorku testirati besplatno. I to može obaviti kod svog liječnika ili, recimo, u centrima predviđenim za testiranje. Radi se o PCR testovima, koji su vrlo pouzdani.

To besplatno testiranje je dobro za građane, ali i za nas liječnike, jer na taj način možemo napraviti svojevrsnu mapu zaraze, odnosno vidjeti gdje ima više zaraženih ili više zdravih osoba – kazala nam je naša sugovornica.

18. travanj 2024 12:02