StoryEditorOCM

U Veneciji predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja projekta MoST

Piše DV
11. prosinca 2019. - 14:43
Prvi dan projektnog sastanka se raspravljalo o provedenim aktivnostima i budućim radnjama usmjerenima prema ostvarenju ciljeva projekta koji uključuje monitoring sustav koji će mjeriti obilježja cirkulacije podzemnih voda i prodora slane vode u sustav slatke vode te izradu plana prilagodbenih mjera, temeljenih na rezultatima laboratorijskih istraživanja i testiranja protumjera. Pilot područje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je dolina Neretve na kojem se već provode istraživanja kako bi se spriječio prodor slane vode koji trenutno ima ozbiljne posljedice na tamošnje poljoprivredne aktivnosti i turizam.

Na Info danu projekta predstavnik vodećeg partnera Sveučilišta u Padovi, prof. Paolo Salandin je ukratko opisao sadržaj i ciljeve projekta MoST nakon čega su predstavnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i predstavnici sa Sveučilišta u Padovi predstavili rezultate dosadašnjih istraživanja s pilot područja u geološkom, hidrogeološkom i poljoprivrednom kontekstu.

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode.
Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy –Croatia  2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.
19. travanj 2024 17:42