StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRELIMINARNI REZULTATI MJERENJA ODRŽIVOSTI U TURIZMU

Dubrovnik brine o čistoći i kulturi, a treba se pobrinuti za promet i buku

Piše DV
4. prosinca 2019. - 13:03
Preliminarni rezultati mjerenja održivosti destinacije, koji za Grad Dubrovnik provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), predstavljeni su u Kinu Sloboda na završnom sastanku druge faze projekta. Član vijeća GSTC i direktor za područje Mediterana Ioannis Pappas ističe brojne pozitivne prakse u radu, ponajviše u zaštiti kulture, čistoći grada i sigurnosti.

Jedan od faktora visokog rizika je promet kojeg treba kontrolirati, poglavito u ljetnoj sezoni, na čemu Grad Dubrovnik i aktivno radi, priopćili su iz gradske uprave nakon prezentacije. Uz činjenicu kako su brojni planovi i strategije u procesu izrade, što je utjecalo na ocjene pojedinih oblasti, Pappas naglašava kako je neke od izvrsnih potencijala teško pronaći, poput testiranja vina, maslinovog ulja i drugih tradicionalnih proizvoda ruralnih područja Grada. Proširenje turističke ponude koja nije vezana za određeno godišnje razdoblje također bi utjecala na produljenje same sezone i potaknulo rad lokalnih privrednika, rekao je Pappas.
 
Rekao je i to kako svoje slabosti Dubrovnik može okrenuti u prilike, a istaknuo je kako je potrebno građane uključiti u proces odlučivanja i mjeriti njihov stupanj zadovoljstva održivim turizmom. Kao jedno od osjetljivih pitanja koje će zasigurno biti potrebno uzeti u obzir pri daljnjem upravljanju destinacijom, izdvojio je svjetlosno i zvučno onečišćenje.

Pappas je zahvalio onima koji su sudjelovali u drugoj fazi projekta, od predstavnika gradske uprave, civilnog društva do gospodarstvenika, direktora i ravnatelja ustanova.
 
Procjenjuje se kako će cjeloviti projekt, s akcijskim planom za daljnje postupanje, biti završen tijekom veljače 2020. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji je također u fazi izrade, riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati trenutni stupanj održivosti i pomoću kojih će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma,poručuju iz Grada Dubrovnika.
 
Na sastanku su bili državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predstavnica CLIA-e za istočni Mediteran Maria Deligianni i široki krug dionika u dubrovačkom turizmu: gradski vijećnici, direktori komunalnih tvrtki, djelatnici DURA-e, predstavnici turističkih agencija, sveučilišnih ustanova, udruga i organizacija povezanih uz turističku djelatnost.
24. travanj 2024 09:00