Vijesti Turizam i gospodarstvo

ŠTO SE NEKAD KLALO DNEVNO, DANAS JE CIJELI MJESEC

Tradicionalna svinjokolja postala je šminka, dokinuo je uvoz 

ŠTO SE NEKAD KLALO DNEVNO, DANAS JE CIJELI MJESEC
Da su današnje temperature sličnije nekadašnjima, proteklog i ovog vikenda diljem županije klali bi se prasci, solili pršuti, nadjevale kobasice. Međutim, klimatske promjene i toplije jesensko vrijeme ne odgovaraju toj vrsti aktivnosti, pa je svinjokolje zadnjih godina sve manje. Ove godine zbog strogih pravila Ministarstva poljoprivrede u postupanju sa svinjama radi prevencije pojave afričke svinjske kuge, gdje životinje najprije treba pregledati veterinar, još ih je i manje, pa se domaćini u Konavlima, Župi, Primorju, rađe odlučuju za kupovinu gotovih proizvoda, ili mesa sa svinjogojskih farmi. Tradicionalne svinjokolje gotovo da i nema.
- Nekad se ovdje klalo po 200 svinja dnevno, a ove godine ako cijeli mjesec bude 150 previše sam rekao - govori Branko Širok, veterinar Veterinarske stranice Gruda. - Ove godine još nema svinjokolje, a možda će Konavljani početi za vikend. Svinjokolja je sada postala gotovo šminka, nema Hrvatska ni pola milijuna svinja na današnji dan od nekadašnjih deset milijuna, što je katastrofa. Sve je uvoz - kaže veterinar Širok.
Dodajmo kako je prema naputku Ministarstva poljoprivrede klanje životinja na vlastitom gospodarstvu dozvoljeno samo ako prije toga ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. MRK
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije