StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDUNEA I FAKULTET GRAĐEVINARSTVA U SPLITU

Što je postignuto u istraživanju prodora slane vode u dolini Neretve?

Piše DV
29. studenog 2019. - 13:44
Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić i stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata Antonija Odak, održale su u Opuzenu sastanak s dr. sc. Veljkom Srzićem s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu o provedenim aktivnostima i budućim koracima monitoringa prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranju pilot projekata za prevenciju prodora soli na području doline Neretve.

Stručnjaci s Fakulteta, zajedno s predstavnicima Regionalne agencije DUNEA, su posjetili i pilot područje projekta te 6. prosinca u Veneciji predstaviti provedene aktivnosti. Daljnja provedba aktivnosti usmjerena je prema testiranju mogućih protumjera kako bi se ograničio i/ili ublažio prodor slane vode. Očekivani rezultat projekta uključuje monitoring sustav koji će mjeriti obilježja cirkulacije podzemnih voda i prodora slane vode u sustav slatke vode te izradu plana prilagodbenih mjera, temeljenih na rezultatima laboratorijskih istraživanja i testiranja protumjera. Plan će predlaganjem aktivnosti te uz monitoring sustav doprinijeti ublažavanju/sprječavanju prodora slane vode, a koji trenutno ima ozbiljne posljedice na poljoprivredne aktivnosti i turizam u dolini Neretve, priopćili su iz Županije.

Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.
20. travanj 2024 18:35