StoryEditorOCM

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na partnerskom sastanku projekta WATERCARE

Piše PSD.
19. studenog 2019. - 12:48
Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali na trećem partnerskom sastanku projekta WATERCARE u Pescari
Novosti studeni 19, 2019studeni 19, 2019 admin
Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na trećem partnerskom sastanku projekta WATERCARE, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska u Pescari.
Prvog dana sastanka predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predstavili su aktivnosti koje obavljaju na području ušća Neretve, a s ciljem realizacije projekta na ciljanom području. Ciljana područja u Hrvatskoj su ušće rijeke Neretve, Cetine i Raše te u Italiji ušća Arzille i Pescare. Partneri su na sastanku raspravljali i o dosadašnjim te nadolazećim aktivnostima i obavezama zadanima u projektu, komunikacijskim aktivnostima, implementaciji projekta te o tehničkim aspektima potrebnim za realizaciju projekta.
Sljedećeg dana razni uzvanici na sastanku partnerima su predstavili svoje projekte, predstavnici Abruzzo regije prikazali su probleme mora za kupanje zbog utjecaja rijeke Pescare, predstavnik Joint Secretariata iz Venecije objasnio je pravila Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska za financiranje projekata, a lokalni stručnjaci iz Regije Abruzzo objasnili su i eko sistem obalnog područja Regije.
Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.
Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci. Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.
20. travanj 2024 04:59