StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSVJETSKI EKONOMSKI FORUM OBJAVIO

TRAST AS Stvarno smo dobri u poznavanju engleskog jezika

Piše DV
9. studenog 2019. - 22:02
Narod se voli narugati političarima slabih jezičnih vještina kad se odluče javno progovoriti engleskim jezikom, pa su tako izjave poput 'day after yesterday' ili 'pipl mast trast as' ušle u legendu. Međutim, Hrvati zapravo jako dobro stoje s tim jezikom. Na stranicama Svjetskog gospodarskog foruma objavljen je popis zemalja na kojem je Hrvatska među 14 država u kojoj je vještina vladanja engleskim jezikom vrlo visoka. Točnije, Hrvatska je na tom popisu najboljih 14. po redu.

Vladanje engleskim jezikom, navodi WEF, opada u nekim vodećim europskim ekonomijama. Od četiri najveće europske ekonomije (Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija), samo Nijemci vrlo dobro vladaju engleskim i spadaju u skupinu s Hrvatskom. Pokazalo je to izvješće švedske kompanije EF Education First, sa sjedištem u Švicarskoj.

U vrhu ovog popisa su Nizozemska, Švedska, Norveška, Danska, Singapur,... Hrvatska je posljednja u skupini najviše rangiranih, dok su Mađarska, Rumunjska, Srbija, Kenija, Švicarska, itd., u drugoj kategoriji - dobrih poznavatelja tog jezika. Grčka je na 22., Česi su na 23., a Francuska je, primjerice, na 31. mjestu. Rusija je na 48., a Albanija na 50. mjestu, među lošim poznavateljima engleskog.

 
25. travanj 2024 08:16