StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPUTEVIMA PROŠLOSTI

Bogata baština Mljeta predstavljena u novoj brošuri "Mljet - mistična oaza"

Piše DV
7. kolovoza 2019. - 23:59
Turistička ponuda Mljeta za domaće je goste predstavljena u brošuri „Mljet – mistična oaza“ s opisom otoka, tematskih staza Babinog polja, Austrijskog puta te ostale prirodne i kulturne baštine najšumovitijeg otoka Jadrana.
 
Brošura je tiskana u sklopu projekta „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ u svrhu promocije uređenih pješačkih staza centralnog dijela Mljeta.
 
„ „Put maslina“, dugačak 20 kilometara, počinje u Babinom Polju, a vodi do Odisejeve špilje kroz stogodišnje maslinike. Staza „Sakralno blago Babinog polja“ je kratka kružna, prolazi kroz samo mjesto Babino Polje, a vodi do crkava i kapelica koje svjedoče kršćanskoj tradiciji otoka još od 11. stoljeća. „Put suhozida“ je 500 metara duga staza koja predstavlja upoznavanje kulturnog krajolika kojeg oblikuju polja i suhozidi čineći jedinstvenu kulturnu i prirodnu baštinsku cjelinu. Trasa uključuje i jezgra zaseoka Ocinje i Zabrežje s voltima iz 15. stoljeća. Staza „Izvori vode – stari potok“ prati potok s koritom u kamenu koji nerijetko presuši svjedoči važnosti vode za poljoprivredne djelatnosti na području Babinog polja od srednjeg vijeka do danas,“ istaknuo je načelnik Općine Mljet Đivo Market i dodao kako je cilj uređenja tematskih staza i Austrijskog puta predstaviti bogatu baštinu Otoka i osigurati dulji boravak gostiju.
 
Osim tematskih staza Babinog polja, uređeno je 850 metara Austrijskog puta između naselja Sobra i Babino Polje.
 
Uz Austrijski put i tematske staze Babino polje u sklopu projekta uređuje se Zavičajna kuća Dubrovačko primorje, Gradski muzej Korčula smješten u palači Ismaeli-Gabrielis i Muzej zlata i srebra Smokvica. Cilj projekta je stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“. Ukupna vrijednost projekta je  33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
 
19. travanj 2024 15:30