StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoŽUPAN DOBROSLAVIĆ SA SURADNICIMA PREDSTAVIO DVA VELIKA PROJEKTA

Za izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka i rekonstrukciju lukobrana Puntin – luka Korčula odobreno 100 milijuna kuna

Piše DV
25. srpnja 2019. - 18:56

U Palači Ranjina danas je održana konferencija za novinare na kojoj je župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima predstavio dva objekta lučke infrastrukture u našoj županiji za koje je donesena odluka o financiranju: „Mi smo željeli podijeliti s vama i s javnošću da smo dobili odluku o financiranju dva projekta lučke infrastrukture u našoj županiji vrijednih 100 milijuna kuna, a radi se o projektima „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“  i „Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula“, kazao je župan.

Podsjetio je i kako je prije nekoliko dana javnost već upoznata s odlukom o financiranju rekonstrukcije obale u Donjem Čelu na Koločepu, vrijednosti 24 milijuna kuna, ali i kako su svi projekti lučke infrastrukture prijavljeni za financiranje na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ukupno vrijedni više od 500 milijuna kuna.

„Uvjeren sam da će ovi projekti pridonijeti boljoj povezanosti naših otoka i zahvaljujem Vladi RH i resornom ministarstvu što su prepoznali ove projekte, podržali ih i osigurali financijska sredstva. Isto tako, zahvaljujem našem saborskom zastupniku Branku Bačiću, koji je puno pomogao u prepoznavanju naših interesa, posebno otočnog dijela županije, a čestitam i lučkim upravama koje su pripremale projekte“, rekao je župan Dobroslavić, zaključivši kako je ovo još jedan dokaz da su sredstva iz europskih fondova odličan, a često i jedini način financiranja ovako velikih projekata, koji su nužni za razvoj i kvalitetu života naših sugrađana, a bez tih sredstava bi se realizirali puno sporije.

Zamjenik župana Joško Cebalo predstavio je osam velikih lučkih infrastrukturnih projekata, koje Dubrovačko-neretvanska županija priprema putem županijskih lučkih uprava, a ukupne su vrijednosti oko 500 milijuna kuna. Naveo je kako se tu, osim danas prezentiranih projekata luke Puntin i pomorsko-putničkog terminala Vela Luka radi o šest značajnih projekata: Rekonstrukcija luke Donje Čelo na Koločepu vrijednosti 24 milijuna kuna, Dogradnja luke Trpanj vrijednosti 14,5 milijuna kuna, Izgradnja nove luke Perna čija se vrijednost procjenjuje na 75 milijuna kuna, Izgradnja nove luke Korčula u Polačištu vrijednosti 147 milijuna kuna, Dogradnja luke Prigradica vrijednosti 70 milijuna kuna i Dogradnja luke Ubli vrijednosti 42,5 milijuna kuna.

O važnosti projekta „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ govorio je i ravnatelj ŽLU Vela Luka Boris Žuvela, koji je ovom prilikom zahvalio na dodjeli sredstava Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Vladi RH, ali i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na pruženoj pomoći tijekom izrade projektne dokumentacije koja je bila potrebna za prijavu. Najavio je i potpisivanje ugovora već za sljedeći tjedan, nakon čega bi se krenulo u proces javne nabave, a kako bi se s radovima moglo krenuti već ove jeseni. Ravnatelj ŽLU Korčula Vedran Leleković također je zahvalio na dodjeljenim sredstvima, a Županiji na pomoći. Leleković se i osvrnuo na upravo završen projekt izgradnje operativne obale u Dominču, koji je dovršen prije roka, a u ponedjeljak će biti pušten u promet te izrazio uvjerenje da će i svi budući projekti biti uspješno provedeni.

20. travanj 2024 10:38