Vijesti Turizam i gospodarstvo

TKO ĆE SJESTI U NO UTD-a RAGUSA?

Ostali bez Gradske kavane i Labirinta zbog 11 milijuna kuna duga, a sad se toliko 'ubere' od zakupa u samo dvije godine

TKO ĆE SJESTI U NO UTD-a RAGUSA?
Grad Dubrovnik preuzet će sva četiri mjesta u Nadzornom odboru Ugostiteljsko-turističkog društva Ragusa. Nakon što je Grad u travnju, za 17 milijuna kuna, postao većinskim vlasnikom, dubrovački gradonačelnik Mato Franković odlučio je potpuno preuzeti konce u odlučivanju o dvije preostale vrijedne nekretnine UTD-a.

Nekadašnja ugostiteljska perjanica Dubrovnika raspolagala je brojim objektima u povijesnoj jezgri i oko nje, od Gradske kavane, Cele, Orlanda, Manona, pa do Labirinta, današnjeg restorana 360 Dubrovnik. Umjesto ugostiteljstvom, danas se bave nekretninskim poslom s tek dva preostala prostora: Dubravkom i Mimozom na Pilama. U jeku Domovinskog rata, Ragusa je imala oko 250 zaposlenika a danas ima samo direktora koji je, zapravo, zaposlenik gradske uprave i za dodatnu naknadu odrađuje potrebne poslove, prije svega ubiranje zakupnina.

- UTD Ragusa je jako tužna priča. Žao mi je te ljude koji su tamo radili. Nakon svega, spasili smo što se moglo spasiti, a drugi neka misle, ako nisu na ovome, hoće li na onome svijetu odgovarati – kaže Olga Muratti, predsjednica Nadzornog odbora UTD Raguse.

Nakon rata, vrijednost nekretnina u Dubrovniku krojila je sudbinu poduzeća. Zaposlenici su poticani na prijevremeni odlazak u mirovinu, dio prostora je vraćen u povratu oduzete imovine, a dio je Grad Dubrovnik preuzimao na račun dugovanja. Primjerice, Grad je za dug od 11 milijuna kuna uzeo Gradsku kavanu i Labirint bar. U današnje vrijeme, Grad od najma ova dva prostora 11 milijuna kuna 'ubere' u samo dvije godine! Mjesečni zakup Gradske kavane je 239.649,60 kuna, a ex Labirinta 135.465 kuna, bez PDV-a.

Hotel Dubravka, na Gundulićevoj poljani, prodan je 2000. za samo pet milijuna ondašnjih maraka. U Reviziji pretvorbe i privatizacije stoji nepobitna činjenica: pri izračunu dospjelih dugovanja nekretnine su prenesene u vlasništvo Grada Dubrovnika po knjigovodstvenoj vrijednosti, iako je ta vrijednost znatno manja od prometne vrijednosti navedenih nekretnina. Osim prema Gradu, poduzeću je omča oko vrata bilo i dugovanje prema državi koja je u predstečajnoj nagodbi 2016. zbog toga preuzela većinski paket. 

UTD je potonuo, a tek kupoprodajnim ugovorom između Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Grada Dubrovnika, u travnju ove godine, konačno su riješeni svi repovi. Za prolivenim mlijekom ne treba plakati, poručuje Olga Muratti, nego zadržati ovo sitno što je ostalo.

- Mimoza i Dubravka su u zakupu do 2022. godine. Dotad će se ubirati zakupnina. Burna vremena za UTD Ragusu su prošla. Sad nastupa mirno razdoblje. Više ništa ne možemo dobiti, a sigurna sam, niti izgubiti. Najvećom zaslugom smatram to što smo spriječili stečaj i što smo osigurali da ljudi u Dubrovniku odlučuju što će se dogoditi s Ragusom – kaže Muratti.

Glavna skupština UTD-a 12. kolovoza odlučivat će o promjenama unutar Nadzornog odbora tako da svi članovi budu predstavnici Grada Dubrovnika, što znači da svoje mjesto gube CERP i treći dioničar, Mate Ćosić. Nadzorni odbor se sastao ovih dana, a predlaže se da u budućem sastavu opet budu Olga Muratti (HSU) i Marijeta Hladilo (HDZ), a uz njih i gradonačelnikov savjetnik za turizam Filip Žaja te odvjetnik Dubravko Luetić.
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije