StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTKO ĆE SJESTI U NO UTD-a RAGUSA?

Ostali bez Gradske kavane i Labirinta zbog 11 milijuna kuna duga, a sad se toliko 'ubere' od zakupa u samo dvije godine

Piše Silvia Rudinović
16. srpnja 2019. - 17:16
Grad Dubrovnik preuzet će sva četiri mjesta u Nadzornom odboru Ugostiteljsko-turističkog društva Ragusa. Nakon što je Grad u travnju, za 17 milijuna kuna, postao većinskim vlasnikom, dubrovački gradonačelnik Mato Franković odlučio je potpuno preuzeti konce u odlučivanju o dvije preostale vrijedne nekretnine UTD-a.

Nekadašnja ugostiteljska perjanica Dubrovnika raspolagala je brojim objektima u povijesnoj jezgri i oko nje, od Gradske kavane, Cele, Orlanda, Manona, pa do Labirinta, današnjeg restorana 360 Dubrovnik. Umjesto ugostiteljstvom, danas se bave nekretninskim poslom s tek dva preostala prostora: Dubravkom i Mimozom na Pilama. U jeku Domovinskog rata, Ragusa je imala oko 250 zaposlenika a danas ima samo direktora koji je, zapravo, zaposlenik gradske uprave i za dodatnu naknadu odrađuje potrebne poslove, prije svega ubiranje zakupnina.

- UTD Ragusa je jako tužna priča. Žao mi je te ljude koji su tamo radili. Nakon svega, spasili smo što se moglo spasiti, a drugi neka misle, ako nisu na ovome, hoće li na onome svijetu odgovarati – kaže Olga Muratti, predsjednica Nadzornog odbora UTD Raguse.

Nakon rata, vrijednost nekretnina u Dubrovniku krojila je sudbinu poduzeća. Zaposlenici su poticani na prijevremeni odlazak u mirovinu, dio prostora je vraćen u povratu oduzete imovine, a dio je Grad Dubrovnik preuzimao na račun dugovanja. Primjerice, Grad je za dug od 11 milijuna kuna uzeo Gradsku kavanu i Labirint bar. U današnje vrijeme, Grad od najma ova dva prostora 11 milijuna kuna 'ubere' u samo dvije godine! Mjesečni zakup Gradske kavane je 239.649,60 kuna, a ex Labirinta 135.465 kuna, bez PDV-a.

Hotel Dubravka, na Gundulićevoj poljani, prodan je 2000. za samo pet milijuna ondašnjih maraka. U Reviziji pretvorbe i privatizacije stoji nepobitna činjenica: pri izračunu dospjelih dugovanja nekretnine su prenesene u vlasništvo Grada Dubrovnika po knjigovodstvenoj vrijednosti, iako je ta vrijednost znatno manja od prometne vrijednosti navedenih nekretnina. Osim prema Gradu, poduzeću je omča oko vrata bilo i dugovanje prema državi koja je u predstečajnoj nagodbi 2016. zbog toga preuzela većinski paket. 

UTD je potonuo, a tek kupoprodajnim ugovorom između Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Grada Dubrovnika, u travnju ove godine, konačno su riješeni svi repovi. Za prolivenim mlijekom ne treba plakati, poručuje Olga Muratti, nego zadržati ovo sitno što je ostalo.

- Mimoza i Dubravka su u zakupu do 2022. godine. Dotad će se ubirati zakupnina. Burna vremena za UTD Ragusu su prošla. Sad nastupa mirno razdoblje. Više ništa ne možemo dobiti, a sigurna sam, niti izgubiti. Najvećom zaslugom smatram to što smo spriječili stečaj i što smo osigurali da ljudi u Dubrovniku odlučuju što će se dogoditi s Ragusom – kaže Muratti.

Glavna skupština UTD-a 12. kolovoza odlučivat će o promjenama unutar Nadzornog odbora tako da svi članovi budu predstavnici Grada Dubrovnika, što znači da svoje mjesto gube CERP i treći dioničar, Mate Ćosić. Nadzorni odbor se sastao ovih dana, a predlaže se da u budućem sastavu opet budu Olga Muratti (HSU) i Marijeta Hladilo (HDZ), a uz njih i gradonačelnikov savjetnik za turizam Filip Žaja te odvjetnik Dubravko Luetić.
20. travanj 2024 02:21