StoryEditorOCM
KonavleJEDINI HRVATSKI PREDSTAVNIK

U UTRCI ZA VELIKO PRIZNANJE Cavtat u finalu za međunarodni Zlatni cvijet

Piše DV
27. lipnja 2019. - 19:02
Cavtat je ove godine finalist međunarodnog izbora za Zlatni cvijet, priznanje koje se dodjeljuje u dvjema kategorijama - gradovi i manja mjesta. Kriteriji za kandidaturu su različiti i puno ih je poput uređenosti, kvalitete život u destinaciji, brige o mladima i skrbi o starijima, infrastrukture, kulturne baštine, tradicije, zabave, općeg dojma, što je sveobuhvatan screening destinacije - naglasio je predsjednik TZ Konavala Frano Herendija, nakon obilaska Cavtata, Čilipa i znamenitosti, u Konavoskim dvorima. Cavtat je jedini hrvatski predstavnik ispred hrvatske nacionalne organizacije,  krajobrazne asocijacije RH, i plasirao se u finale.

U obilasku Cavtata, Čilipa i ostatka Konavala s predstavnicima općine Konavle i Turističke zajednice, bile su i dvije sutkinje iz Kanade i Mađarske. Načelnik Konavala Božo Lasić kratko je dodao kako je već i sama kandidatura Cavtata veliki uspjeh, a utrka za priznanje i rezultati koje će polučiti sve ovo donijet će još puno dobroga i Cavtatu i cijeloj Općini.

Sutkinja iz Kanade objasnila je kako je s nogu oborila 'strast kojom se živi i radi ovdje i s kojom stanovnici rade ama baš sve - od pripremanja hrane, preko uređenja, ophođenja s turistima, zabave, naslijeđa, kulture, tradicije. "Impresioniralo me baš sve, a zajednički nazivnik svemu je strast, zato sam potpuno osupnuta ovim divnim mjestom", izjavila je Kanađanka, dok je sutkinja iz Mađarske već okusila čari Cavtata. "Bila sam ovdje prije 15 godina, kao turist, uživala u suncu, moru, smještaju i zabavi, i nisam dospjela dalje od Cavtata, za što sam sad dobila priliku zbog čega sam jako sretna. Tek sad vidim koliko se toga promijenilo na bolje, i tek su mi se sad otvorili vidici za sve ostalo - hranu, kulturu, naslijeđe, tradiciju, pa čak i one osnovne stvari poput odnosa prema stranim turistima, uređenosti, života kakvog ljudi ovdje žive. Ovdje je, i time sam oduševljena, zasigurno divno biti dijete, odrastati u ovakvom okruženju", zaključila je mađarska sutkinja.
 
16. travanj 2024 18:25