StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPREMA IZBORU THE GUARDIANA

Aparthotel Kalamota, luksuzni mali hotel na Koločepu svrstan u top 10 hotela na obali u cijeloj Europi 

Piše Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
13. lipnja 2019. - 19:46
Od pansiona slikara Rudolfa Marčića do luksuznog malog hotela na Koločepu gdje je rekonstruiran turistički objekt koji postoji od 1926. godine. Aparthotel Kalamota s pročeljem u bračkom kamenu u svom suvremenom interijeru s ponosom pokazuje i što je bio nekada, a to je prepoznao ugledni The Guardian svrstavši ga u TOP 10 hotela na obali u cijeloj Europi.

Nadomak Dubrovniku, koji grca u vrevi turista, smjestio se otok Koločep, udaljen trajektom tek 30-ak minuta, a gliserom još manje, koji je ljetna oaza mira te savršeno mjesto za odmor i rekreaciju, o čemu je pisao Jutarnji list. Dubrovčani taj otok zovu Kalamota (Calaphodium). Dio je otočja Elafiti, zapadno od njega se nalazi Lopud, a južno Sv. Andrija. Na otoku nema cesta, samo šetnica mediteranskim krajolikom koja spaja dva mjesta: Donje Čelo i Gornje Čelo.

Iako malen površinom, Koločep je bogat baštinom, ima 17 spomenika kulture, i to uglavnom male crkve i kapele, ali i legendama koje se prenose s generacije na generaciju. Jedna od zanimljivih je i priča o novom-starom hotelu Kalamota u Gornjem Čelu. Novi aparthotel Kalamota uz pješčanu plažu, koji je lani otvoren, nalazi se na mjestu starog pansiona Kalamota iz 30-ih godina prošlog stoljeća i po gabaritima je zapravo njegova rekonstrukcija.

Hotel s pročeljem u bračkom kamenu s ponosom u svom interijeru pokazuje što je bio nekada. Tako se na zidovima može vidjeti dio ostavštine iz sačuvane knjige dojmova davnog pansiona koji je vodio slikar Marčić. Predstavljeni su crteži, karikature i komentari gostiju te crno-bijele fotografije koji dočaravaju nekadašnju, ali i danas uglavnom sačuvanu atmosferu tog divnog otočića, o čemu je pisao Jutarnji list. Ostalo je mnogo starog šarma, kojem su samo dodane neke pogodnosti luksuznog odmora prema suvremenim standardima. Ostalo je i pansionskog duha jer je riječ o malom hotelu u kojem je komunikacija s gostima, usluga i opuštenost voditelja hotela bitna stavka, odnosno osobni pristup koji je nemoguć u velikom hotelu.
20. travanj 2024 10:02