StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoHACKATHON DUBROVNIK 2019.! U ORGANIZACIJI DURA-e

"Skrrrah Industries“ osvojili ovogodišnji Hackathon Dubrovnik!

Piše PSD.
15. travnja 2019. - 15:46
Da su kreativnost i pozitivna konkurencija najjači adrenalin dokazao je tim „Skrrrah Industries“ te sa svojom idejom SMART HOMEBOX osvojili su ovogodišnji Hackathon Dubrovnik! Timova je bilo ukupno osam i svaki od njih se na svoj način borio protiv, u ovom natjecanju najvećeg neprijatelja – sna. Osim kave i energetskih napitaka koji su se brojali u litrama, bilo je tu i razgibavanja, skakutanja i raznih vježbi kako bi se održala koncentracija punih 36 sati, što nije nimalo lak posao.

Peti Hackathon Dubrovnik u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA-e te uz partnerstvo Future, RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovnik započeo je u subotu, 13. travnja s početkom u 09:00 sati i završio u nedjelju, 14. travnja u 21:00 sat. Hackathon Dubrovnik i ovaj put je dokazao da su mladi ljudi, zainteresirani za tehnologiju ili već tehnološki educirani, pokretači razvoja zajednice i da mogu direktno utjecati na društvene promjene.

Najbudniji i najkreativniji bili su Frano Nola, Stjepan Brzica, Klara Lucianovic, Tomo Kulušić, Petar Kleskovic sa svojim projektom Smart Homebox. Smart Homebox je web aplikacija koja korisnicima omogućava jednostavan uvid u potrošnju te brzo i jednostavno plaćanje računa za vodu i električnu energiju. Skrrrah Industries je, uz razvoj same aplikacije, uložio trud i u razvoj prototipa hardverskih komponenti i rješenja za snimanje stanja potrošnje uživo. Kao odgovor na navike potencijalnih korisnika u developmentu je i mobilna aplikacija.
Proizvod je u početnoj fazi osmišljen za dubrovačko tržište, ali se može, uz minimalne prilagodbe primijeniti na bilo koji grad.
Malo više kave nedostajalo je drugoplasiranom timu “GBGH“ čiji su članovi Matej Kajinić i Vlaho Čerjan. Projekt pod nazivom 3A-D20 (An Archive Automation-Decoder 2.0) je digitalizacija državnog arhiva u Dubrovniku, s naglaskom na period Dubrovačke republike, uz računalno čitanje i prevođenje teksta uz upotrebu umjetne inteligencije. Svrha projekta je digitalno arhiviranje, ubrzavanje procesa prijevoda, veća dostupnost informacijama prema zainteresiranim stranama i gradnja kulture i baštine.
Treću nagradu osvojio je tim “Ljepotica i zvijer” čiji su članovi Lora Mirčić, Tonko Blotkamp, Damir Bulić, Ivan Zelentrović. Njihov projekt se zove „LiberPASS“ u kojem se radi o mobilnoj aplikaciji koja funkcionira kao pokaz za autobus, uz neke dodatne mogućnosti kao kupnja jednokratnih kartica, kartica s određenim brojem vožnji, on-line plaćanje pokaza i kartica, uz raspored autobusa.
Na Hackathonu Dubrovnik 2019. nastupili su još timovi JJAK, ARGUS, ACERVATIO, FIFA i BLOCKBUSTER.
25. travanj 2024 11:22