StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVA PREDSJEDNICA DRUŠTVA TURISTIČKIH VODIČA DUBROVNIK

MAJA MILOVČIĆ Ne želimo vodiče koji Orlanda zamijene za Miha Pracata!

14. travnja 2019. - 22:26
Društvo turističkih vodiča "Dubrovnik", izabralo je nedavno novo vodstvo, a za novu je predsjednicu izabrana jedna od doajenki turističkog vođenja u Gradu - Maja Milovčić. Nakon donošenja Zakona o uslugama u turizmu radi se na izradi niza popratnih propisa i pravilnika koji se odnose na ovu struku. Dubrovačko društvo vodiča najbrojnije u Hrvatskoj, lani je proslavilo 40 godina Društva vodiča Dubrovnik i 80 godina organiziranog vođenja po Dubrovniku, intenzivno je radilo i radi na zaštiti vodičke struke koja se i ususret novoj sezoni susreće s brojnim pitanjima o čemu razgovaramo s predsjednicom Majom Milovčić:

- Zakon je stupio na snagu 1.siječnja lani, a zadnje dvije godine mandata predsjednika Marka Sjekavice i upravnog odbora čijim sam bila članom bile su vrlo značajne za Društvo vodiča. Svi smo uložili maksimalne napore u pripremi Zakona. Budući je Društvo vodiča Dubrovnika najbrojnija udruga sa skoro 400 vodiča bilo je prijeko potrebno imati našeg člana u Radnoj grupi Ministarstva turizma oformljenoj u svrhu priprema dokumenta Zakona. Sjekavica je imenovan članom te Radne grupe. Naravno da je bilo prijepora tijekom cijele 2017. godine. Inzistirali smo na apsolutnoj zaštiti vodičke struke u Hrvatskoj, usklađenju smjernica EU s našim interesima. Zajedno smo radili s Hok-om budući da oko 200 vodiča ima registriran obrt i njih su se ticali isti problemi. Mi u Dubrovniku imali smo bezrezervnu podršku gradonačelnika Mata Frankovića, zamjenice Jelke Tepšić, koja je i naša članica, zatim Turističkih zajednica Grada i Županije. Što se Zakona tiče možemo reći da su se svi naši zahtjevi obuhvatili. Ostaje još donošenje pravilnika o zaštićenim lokalitetima i pravlnika za polaganje vodičkog ispita. Zakonom je regulirano da vođenja u zaštićenim lokalitetima ima pravo samo onaj vodič koji je položio posebni dio ispita za odgovarajuću županiju, u našem slučaju DNŽ.U suradnji s TZ Grada i Županije zaštitili smo od nelegalnih vođenja 10 +2 lokaliteta i mislim da smo uspjeli u našim zahtjevima.


Kako je riješeno pitanje poznavanja hrvatskog jezika za strane turističke vodiče? Je li regulirano pitanje inspekcije prema nelegalnim vodičima?


I taj dio je Zakonom obuhvaćen, pa je i propisano da jezik na kojem će vodič pružati usluge ima razinu B2 u razumjevanu, govorenju i poznavanju hrvatskog jezika, a što je po stupnjevanju znanja referentni okvir EU. Kad me pitate o reguiranju pitanja inspekcijskog djelovanja protiv nelegalnih vodiča, mislite na vodiče iz trećih zemalja, zemalja van EU i Švicarske, moram reći da je prošle godine bilo nekoliko postupanja od strane Carinske uprave sa novčanim kaznama i opomenama.Ovdje se ipak radi o nelegalnim gospodarskim djelatnostima. Zakonskim okvirom propisano je da nadzor rade inspektori Carininske uprave. U postupanju moraju biti tri osobe(2 inspektora i policajac), što je vrlo teško izvodljivo za češće kontrole,jer ih nema dovoljno. Ako novim prijedlogom Zakona dođe do objedinjenja inspekcijskih službi, ili ako se ova služba vrati pod nadležnost Ministarstva turizma možemo očekivati veću efikasnost. Novčane kazne su propisane u Zakonu. Mi ćemo uskoro označiti zaštićene lokalitete s jasnom porukom nelegalnim vodičima na poštivanje zakona i upozorenjem gostiju da koriste licencirane vodiče.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

20. travanj 2024 14:55