Vijesti Turizam i gospodarstvo

DOK SE SPORE

Država požuruje obnovu Visa 2, namjerava ga dati u zakup

DOK SE SPORE
Hotel Vis II, oronula građevina u kojoj danas živi više od tridesetero dubrovačkih beskućnika, uskoro će na javni natječaj. Ministarstvo državne imovine nekretninu neriješenog imovinskog statusa dat će u dugoročni zakup, a kako se doznaje, već je pokrenut postupak procjene njezine vrijednosti.

- Trenutno se prikupljaju podaci kako bi navedena nekretnina mogla biti predmetom jednog od sljedećih natječaja za zakup – potvrdila je glasnogovornička služba Ministarstva državne imovine.

Na pitanje tko je vlasnik nekretnine, glasnogovornici ministra Gorana Marića odgovaraju: „Hotel Vis 2 u Dubrovniku je sukcesijska imovina“.

Posljednje što smo pisali o ovom neobnovljenom hotelskom zadnju na vrlo atraktivnom mjestu, pored visokokategornika Palacea, okruženom zelenilom i na samom moru, jest kako je vlasništvo predmetom sudskog spora. Naime, Bosna i Hercegovina sudskim putem traži povrat te nekretnine u svoje vlasništvo, odnosno u vlasništvo društva ZOI '84 iz Sarajeva. Direktor ovog, danas Kantonalnog komunalnog javnog poduzeća ZOI '84., Nevres Alispahić, unatoč upitu, ništa ne odgovara na namjeru Republike Hrvatske o davanju u najam Visa II niti komentira trenutačni imovinski status nekretnine. U zemljišnim knjigama, hotel se vodi kao društveno vlasništvo a SR BiH kao nositelj prava korištenja. U realnosti, zgradom danas upravlja Grad Dubrovnik koji pokriva troškove režija trenutačnih stanara sa statusom beskućnika.

Iz Ministarstva državne imovine nisu odgovorili je li u međuvremenu utvrđena vrijednost nekretnine, iako se svojedobno u javnosti manipuliralo brojkom od 20 milijuna eura. Nije poznato ni kad će biti objavljen javni poziv za davanje u zakup, a u međuvremenu Grad Dubrovnik mora riješiti smještaj beskućnika. Pored ove najnovije informacije o namjerama Hrvatske vlade s Visom 2, ministarstvo socijalne politike već je slalo požurnice lokalnoj upravi da konačno uredi prihvatilište za beskućnike, dostojno čovjekova života.

Kada je Vlada RH održala svoju sjednicu u Dubrovniku, 1. veljače, potpisan je i sporazum o zamjeni nekretnina između Hrvatskih cesta d.o.o. i Grada Dubrovnika tako da lokalna samouprava dolazi u vlasništvo nad zgradom na Kantafigu, ispod Mosta dr. Franja Tuđmana. Iz gradske uprave donedavno su govorili kako će ta zgrada biti uređena u prihvatilište za stanare Visa II.

Tko zna dokad će se voditi pravna trakavica oko sukcesijske imovine, pa je Marićevo ministarstvo odlučilo potaknuti obnovu bivših odmarališta i hotela na Jadranu dati u dugoročni najam. Prema dosadašnjem iskustvu, u sličnim javnim pozivima nekretnine su se davale u najam na 30 godina, a zakupci su se obvezali ugovorom započeti turističko-ugostiteljsku djelatnost u roku od tri, iznimno četiri godine. U tom razdoblju obnove plaća se pola zakupnine. Također, korisnici su se u ranijim primjerima u potpunosti odrekli prava vlasništva na temelju dosjelosti, kao i prava da potražuju naknadu za uložena sredstva s bilo koje osnove, a u slučaju da se u tom razdoblju pravno utvrdi pravi vlasnik nekretnine, onda taj vlasnik postaje zakupodavac i zakupnina ide njemu.
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije