StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSEDMA KONFERENCIJA O KORPORATIVNOM UPRAVLJANJU

OFEL 2019 Raznolikost i sinergija kao pretpostavka uspjeha

Piše i snimio: Ahmet Kalajdžić
5. travnja 2019. - 16:39
Ovogodišnja, dvodnevna 7. OFEL konferencija o korporativnom upravljanju, menadžmentu i poduzetništvu u Dubrovniku posvećena je upravljanju raznolikošću u organizacijama. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, OFEL je i ove godine okupio brojne ugledne predavače i goste iz inozemstva. Uz partnerstvo Akademske mreže za korporativno upravljanje u Jugoistočnoj Europi SEE CGAN suorganizatori OFEL-a su Centar za istraživanje i razvoj upravljanja - CIRU te Sveučilište u Dubrovniku.

Više od dvije stotine sudionika iz 25 zemalja svijeta na niz će sesija predstaviti znanstvene radove koji zadovoljavaju visoke kriterije međunarodnih standarda objavljivanja. Očekuje se prezentacija više od stotinu radova o raznolikosti, ulozi i poziciji manjina, posebice žena, u upravljačkim strukturama kompanije u regiji. Istodobno s OFEL-om traje i akademska radionica prestižne Academy of Management za mlade istraživače razvoja menagamenta kojoj je cilj omogućiti stjecanje i unaprjeđenje potrebnih znanja za objavljivanje radova u svjetski priznatim znanstvenim časopisima.

-Ove je godine rekordni broj sudionika, a naglasak je na upravljanju različitostima, o čemu je govorila i prof Modupe Akinola s Columbia Business School iz New Yorka bavi se tom problematikom- rekao nam je predsjednik Organizacijskpog odbora konferencije Domagoj Hruška, a predsjednik Programskog odbora konferencije Darko Tipurić dodao da je skup fokusiran na raznovrsnost kao jednu od temeljnih agendi na svjetskoj razini i uključivanje svih onih koji su kao manjine (žene, rasne i ostale manjine) isključeni iz procesa odlučivanja u oblikovanju budućnosti. Fokusirali smo se na bussines, a prof Akinola je predstavila rezultate svog istraživanja o tome kako razlike u raznovrsnosti utječu na ponašanje organizacija, posebno na leadership. Analizirali smo i posljedice po jugoistok Europe. Hrvatska u tome još nije dobra u upravljačkim strukturama kompanije, ali se trudi i povećava udjel žena na svim razinama upravljačkih struktura. Bolji smo u odnosu na druge u regiji a u nekim segmentima smo čak i predvodnici u Europi. No, to je nedovoljno: moramo ukloniti sve zapreke koje sprečavaju da na pozicijama budu najbolji, neovisno o spolu, backgraundu i podobnosti. Moramo postati svjesni da raznolikost stvara sinergiju koja je pretpostavka uspjeha. Jer, razvijene civilizacije su one koje se mogu osloniti na sve one koji mogu doprinjeti stvaranju vrijednosti.

-Nisam uočila stalni nego povremeni uzlazni trend u sudjelovanju žena. No, zbog direktive iz 2012. uočljiv je pomak ka gore, iako još nema odraza u dijelu regije koji nije u EU- rekla nam je Katarina Đulić s beogradskog Metropolitan Univerziteta koja je pod pokroviteljstvom World Bank istraživala sudjelovanje žena na top- pozicijama kompanija u regiji i ustvrdila da sudjeluju u omjeru 15- 22 posto, pri čemu je hrvatski omjer 17 posto.

Između desetine stručlnjaka i znanstvenika iz regije pozornost je privukao i prof Aziz Šunje s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji se fokusirao se na korporativno upravljanje u državnim tvrtkama:- Nažalost, tu je stanje vrlo loše, ne samo u BiH nego i u regiji gdje postoji matrica u državnim tvrtkama a u pojedinim su zemljama razlike vrlo male: odsustvo profesionalnog menagamenta i strategije te potpuna kontrola vladajućih političkih partija dovodi do njihove niže poslovne učinkovitosti, tako da se nadam da bi poruke ovogodišnjeg OFEL-a mogle doprijeti do donosioca političkih odluka u regiji.

Istaknimo na kraju kako su među sudionicima konferencije i eminentni znanstvenici kao profesori Davide Ravasi i Martin Kilduff s UCL School of Management iz Velike Britanije, te Dejan Kružić s Ekonomski fakultet u Splitu, Marina Dabić s zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a Sveučilište u Dubrovniku predstavljaju profesori Katija Vojvodić i Nebojša Stojčić.
 
16. travanj 2024 19:56