StoryEditorOCM

Predstavljen ukusni Pepefiš i pašteta od crne masline

22. ožujka 2019. - 22:41
Jedan od izlagača na 21. Noćnjaku u Neumu je Živko Dražin, iz Kaštel Kambelovca koji bavi se proizvodnjom različitih delicija od ribe. Prerađuje srdele, hobotnice, tunu a kruna njegova rada je Pepefiša-paprika punjena slanim inćunima. Riječ je o zaštićenom proizvodu za kojim uzdišu mnogi sladoksuci u Hrvatskoj i inozemstvu. Zanimljivo je da se sve radi ručno pa tako da i više proizvede mogao bi prodati. Ipak, nije lako nabaviti sirovinu problem su im inćuni i hobotnica ali nekako se snalaze.
Proizvodnju šire vlastitim sredstvima. Ne apliciraju na EU fondove jer im je komplicirana papirologija-reći će Živko.
Naveo je primjer za teću u kojoj se kuhala hobotnica i koja košta 100 tisuća kuna. Mislio je aplicirati na sredstva eu fondova što im je bilo prekomplicirano pa su kupili polovnu koju su platili u nekoliko rata-kazao nam je. Uz osnovnu deliciju, Pepefiš, Živko Dražin još proizvodi slane srdele, inćune, marinirane ušate, koje su jako cijenjene ali ih malo tko radi, suhe smokve punjene bademom i sve to u kvalitetnom maslinovu ulju. Tu su i stare dalmatinske delicije poput motra.
Upravo je taj motar jako zanimljiv jer ga beru uz more. "On je pun vitamina C i joda i stavlja se u teglicu sa kvasinom. Prije su ga pomorci žvakali na brodu, kada nisu imali joda i vitamina C u drugim namirnicama", reći će Živko. Da mogu i više proizvesti Pepefiša sve bi prodali restoranima od Istre do Dubrovnika.

Na 21. Noćnjaku, manifestaciji maslinara i uljara koja se ove godine održava u Neumu je i Božo Šaltić, maslinar iz Bara u Crnoj Gori. On je ovom prilikom predstavio svoje kvalitetno maslinovo ulje ali i proizvode od maslina koje radi na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Posebno je zanimljiva pašteta od crne masline koju je dao na ocjenjivanje. I on sa velikim nestrpljenjem očekuje što će za njegovu paštetu reći nutricionisti.
Što paštetu od crne masline čini drugačijom od sličnih proizvoda-pitali smo maslinara Šaltića, koji ne propušta maslinarske manifestacije u Hrvatskoj i stalni je sudionik i izlagač na Noćnjaku.
Šaltić naglašava da je riječ o pašteti koja se proizvodi od autohtone sorte maslina-barske žutice koja se ručno bere. Zapravo pašteta je vrlo jednostavna za napraviti nema nekakvih tajnih sastojaka u njoj-dodaje.
Pašteta ima jako dobar ukus. Može se mazati na kruh, jesti sa ribom ili sa špagetama. Može se stavljati i na pizu-kazati će Šaltić.
"Kada se namaže na kruh izvanredno se slaže sa vinom koje se kasnije pije, jer ima umjerenu pikantnost", govori Šaltić o svom autohtonom proizvodu a ta njegova pašteta je prije četiri godine proglašena najboljim proizvodom u Crnoj Gori na sajmu zdrave hrane u Podgorici.Osim na Noćnjaku, Šaltić sudjeluje i na Danima mladog maslinova ulja u Vodnjanu gdje je 2012 dobio nagradu za najbolje maslinovo ulje. Zapravo posljednjih desetak godina on se bavi novim načinom proizvodnje maslinova ulja te ima pikantno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Šaltić ističe da on bere masline, ne kupi ih po zemlji kako su to nekada radili stari. Maslina se prerađuje isti dan na hladno na temperaturi 24- 22 stupnja te se nakon taloženja pakira u tamne boce u kojima se skladišti do prodaje.
Svečana dodjela priznanja i diploma za otvorena maslinova ulja na 21. Noćnjaku-manifestaciji maslinara i uljara što se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održava u Neumu, okupila je brojne maslinare-šampione koji su nestrpljivo čekali odluke stručno ocjenjivačkog povjerenstva čije je otvoreno maslinovo ulje najbolje. A po prosudbi stručnjaka, koji su ocjenjivali 183 uzorka maslinova ulja u ovoj kategoriji ovogodišnji šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti je OLIVA d.o.o., Čapljina, Bosna i Hercegovina. Priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo je Kalavojna doo Marčana, dok je priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti dobila OPG Vesna Martek iz Rovinja.
Sanja Petričević predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje maslinovih ulja nije imala nimalo lagan zadatak presuditi koje je ulje najbolje. Kazala je da je ova godina bila loša ali da su otvorena maslinova ulja ipak dobra što su okupljeni maslinari popratili gromoglasnim pljeskom.
Noćnjak se u subotu nastavlja obilaskom hercegovačkih maslinika na Humcu kod Ljubuškog te proglašenjem šampiona i dodjelom zlatnih, srebrenih i brončanih medalja za pakovine maslinova ulja i proizvoda od maslinova ulja.
 
Top 10 maslinara otvorenih maslinovih ulja Noćnjaka 2019
 
Kalavojna doo Marčana, Petar Rikato Medulin,Vesna Matek Rovinj, Sandi Diklić Kaštelir, OPG Flego Pazin za kvalitetu otvorenog masliniva ulja oblica, Matija Simon Červar Novigrad, OLiva doo Čapljina BIH, Oleum MAris doo Vodnjan, Simon Čermelje Crnče Slovenija, Miroslav Ševerdija Zaton.


Stanislav SOLDO
Snimio: Denis JERKOVIĆ Hanza media
20. travanj 2024 14:00