StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNAJVEĆI PORAST OSTVARILE SU ACI MARINE DUBROVNIK, VELJKO BARBIERI (SLANO), SPLIT TE KORČULA

NEREVIDIRANI REZULTATI POSLOVANJA ZA 2018. GODINU Dobit ACI marina porasla za više od 50 posto i iznosi 38,4 milijuna kuna

Piše dv Foto: dv
28. veljače 2019. - 17:59
Adriatic Croatia International Club, za djelatnost marina d.d. (ACI d.d.) objavio je nerevidirane rezultate poslovanja za 2018. godinu
 
Za ACI d.d. 2018. g. bila je rekordna godina. Slijedom niza prodajnih i investicijskih aktivnosti Društva, ostvareno je značajno povećanje i ukupnih i poslovnih prihoda. Ukupni prihodi porasli su za 7% u odnosu na 2017.g. i iznose 216 milijuna kuna, dok su poslovni prihodi porasli su za 11% i iznose 210 milijuna kuna. Prihodi od usluge godišnjeg veza porasli su za 8%, od mjesečnog veza za 11%, od dnevnog veza za 7%, od usluge zakupa za 18%, od ostalih usluga pruženih nautičarima za 16% dok su ostali poslovni prihodi porasli za 161%. Gotovo sve marine bilježe porast poslovnih prihoda. Najveći porast u odnosu na usporedni period ostvarile su ACI marine Dubrovnik, Veljko Barbieri (Slano), Split te Korčula, a značajan porast bilježe i marine Žut i Piškera. Ukupni rashodi porasli su za 1%.
 
Dobit Društva porasla je za 54% i iznosi 38,4 milijuna kuna, dok je EBITDA povećana za 22% i iznosi 93,9 milijuna kuna. Fizički pokazatelji godišnjeg veza povećani su za 2 % u odnosu na prošlu godinu pa je tako na dan 31.12.2018. godine u ACI marinama boravilo 3.334 plovila, dok je na dnevnom vezu ostvareno je 96 tisuća brod dana što predstavlja pad od 8% u odnosu na isti period prethodne godine.
Za mjesečni vez se u izvještajnom periodu ostvarilo povećanje od 7% u brod mjesecima. Tijekom 2018. g ACI nastavlja sa strateškim promjenama u poslovanju uz značajnu usmjerenost podizanju kvalitete usluge, privlačenju nove klijentele te istraživanju tržišnih potencijala Jadrana.
 
Pokrenute su bitne stvari za modernizaciju i napredak poslovanja, poput digitalizacije poslovanja i uvođenja CRM sustava. U svrhu unaprjeđenja kvalitete usluga, provedeno je niz manjih i većih investicijskih ulaganja. Kvaliteta pružanja usluga potvrđena je i kroz dodjelu nagrada HTZ - Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku u kojoj su marine Dubrovnik i Split ove godine primile nagradu u kategoriji najbolje srednje marine (2. i 3. mjesto.).
 
Dovršen je i najznačajniji investicijski projekt u povijesti ACI-ja: kompletna rekonstrukciju ACI marine Rovinj, koja predstavlja suštinski zaokret u pristupu nautičkomu turizmu, ponudi marine i usluzi nautičarima, a karakteriziraju ju ljepota, luksuz, napredna tehnologija i sigurnost.
 
Započeti slijed rekonstrukcija marina ACI planira nastaviti i sa rekonstrukcijom ACI marine Korčula u 2019., a u kojem cilju je i kupljeno zemljište sa zgradom pokraj marine u vrijednosti od 4,7 milijuna kuna. Od ostalih značajnijih ulaganja u izvještajnom periodu ističu se rekonstrukcija platoa servisnog mula te nabavka 30 tonske dizalice u ACI marini Pomer, u vrijednosti od 3,1 milijun kuna, produženje gatova u ACI marini Pula, u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna, rekonstrukcija kompletnog bazenskog postrojenja u vrijednosti od 856 tisuća kuna u ACI marini Dubrovnik te izgradnja dodatnog parkirališta u vrijednosti od 173 tisuće kuna. Ovu sezonu s radom je započelo i sidrište u uvali Vozarica i Srednja Draga u blizini ACI marine Skradin čime su nautičarima stavljeni na raspolaganje dodatni kapaciteti za privez plovila duljine do 15 metara.
 
U lipnju 2018.g. Društvo je po prvi puta objavilo i vlastiti godišnji časopis ACI No1, i to u tiskanom i digitalnom obliku. Radi se o vrhunskom magazinu u četverojezičnom luksuznom izdanju koje na jednome mjestu objedinjuje katalog ACI marina te najbitnije informacije za nautičare te ekskluzivne reportaže i lifestyle teme. Časopis je izazvao izuzetan interes javnosti odnosno čitatelja slijedom čega se planira izdanje idućeg broja na proljeće 2019.g.
 
Sve marine unutar ACI u srpnju su postale ponosnim nositeljem triju ISO certifikata (ISO 9001:2015 sustav upravljanja kvalitetom; ISO 14001:2015 sustav upravljanja okolišem te ISO 50001:2011 za sustava upravljanja energijom), a u tijeku je i uvođenje četvrtog koji se odnosi na informacijsku sigurnost (27001:2013). Time je ACI potvrdio svoju usmjerenost prema odgovornom poslovanju, korištenju energije te očuvanju okoliša. Dodatno priznanje ACI-ju za održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom su i „Plave zastave“ koje su ove godine dodijeljene u čak 18 ACI marina.
 
ACI postiže odlične rezultate i na području digitalnog poslovanja sa vlastitim sustavom rezervacija. Od ove sezone nautičarima je na raspolaganju i ACI mobilna aplikacija koja omogućava jednostavan i brz pristup informacijama i rezervaciji veza.
 
ACI d.d. je i tijekom 2018. godine nastavio s dobrom praksom društveno odgovornog poslovanja podržavajući projekte koji su od interesa za društvo odnosno koji su korisni za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini. U tu svrhu ACI podupire rad udruga i drugih organizacija civilnog društva putem donacija koje se u cijelosti dodjeljuju putem javnih natječaja, a koji su vezani za zaštitu okoliša, djecu i mlade, humanitarnu djelatnost, znanost i sport i dr. Nadalje, Društvo donacijama podržava i potrebe javnih ustanova – dječjih bolnica, škola i sl., dok kroz sponzorstva podupire sportske događaje, kulturne manifestacije lokalnog i državnog značaja i sl. Slijedom navedenog, na ime donacija i sponzorstava društvo je u 2018.g. isplatilo 2 milijuna kuna.
 
16. travanj 2024 14:22