StoryEditorOCM
DubrovnikODOŠE KAMENI BANCI

PREOBRAZBA Gruška placa postaje trg, popodne umjesto štandova - stolovi kafića

Piše Silvia Rudinović/SD
foto: Tonči Plazibat/Hanza Media
21. siječnja 2019. - 13:03
Najnovijom preobrazbom, gruška placa u poslijepodnevnim satima postat će trg. Gradsko komunalno društvo Sanitat proteklih je dana uklonilo kamene i postavilo drvene banke kako bi se, po odlasku prodavača verdure, s lakoćom napravilo mjesta stolovima okolnih kafića. Nije to nova ideja, takav su trg najavljivale i prethodne gradske uprave u Dubrovniku jer su gruški banci obično prazni već nakon 14 sati.

- Nije riječ o inicijativi okolnih ugostitelja nego Sanitata jer želimo iskoristiti taj prazan prostor, a prihode od zakupa površine uložiti u razvoj tržnica i ostaloga. Kad završimo s radovima, slijede razgovori s ugostiteljima. Zasad smo razgovarali inicijativno, tek je siječanj, oni još uvijek nisu previše zainteresirani, dok ne dođu ljepša vremena – kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata.

Dotad, placa uredno radi. Koliko će prostora zauzimati stolovi, čitavu ili samo polovicu tržnice, ovisi o zanimanju vlasnika ugostiteljskih objekata. Postoji ideja da se dio ponudi prodavateljima igračaka i različitih koještarija. U Sanitatu računaju kako bi ovime mogli povećati svoje prihode za desetak tisuća kuna mjesečno.

Na gruškoj tržnici, u prosjeku, prodaje 40-ak zakupaca tržnog prostora, a još je dvadesetak zakupaca na ribarnici. Gradska uprava i Sanitat u grušku su placu ulagali 2013. godine, kada je ona bila potpuno zatvorena zbog uređenja ribarnice. Tada se najavljivalo da će tržnica u popodnevima postati novo mjesto okupljanja, pa su skinute ograde, ali kameni banci su ostali a trg nije zaživio.

Postojale su ideje da se oko četiri tisuće neiskorištenih četvornih metara iza place uredi u park za zabave, koncerte, gradelanje i rođendane, ili da se subotom navečer zatvori prometnica s unutrašnje strane Parka Luja Šoletića i pretvori u šetnicu, no ništa ni od toga.

Godinama se najavljuje potpuna rekonstrukcija tržnice, spominjalo se ulaganje od 10 milijuna kuna, ali sve je još na razini idejnog rješenja. Prvi idući korak kojega ova uprava želi ostvariti je natkrivanje tržnice, za što se čekaju i dozvole, a kada će to biti? Uprava o vremenskim okvirima ne želi ni spekulirati. U svakom slučaju, neće uskoro.

Sanitat upravlja dubrovačkim tržnicama u Gružu, Lapadu i na Gundulićevoj poljani, i taj je dio posla preuzeo još 1970-tih godina. Imaju preko 80 zaposlenih, i prosječnu neto plaću u iznosu 4.106 kuna.

Zgodno je spomenuti i Sanitatove kamere koje su nekad na službenim stranicama uživo donosile ponudu s gruške tržnice i ribarnice, pa su kupci mogli prosuditi zadovoljava li dnevna ponuda njihove prohtjeve, no prijenosa više nema.

- Nema praćenja uživo jer svatko može vidjeti lica snimljenih osoba. Uskladio sam se sa zakonom u zaštiti osobnih podataka.
Zatražio sam dodatno očitovanje Agencije za zaštitu osobnih podataka, čekam odgovor pa ćemo ovisno tome možda opet prenositi – kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata, dubrovačkog društva koje, uz ostale poslove upravlja dubrovačkim tržnicama, javnim parkiralištima i oglasnim prostorom.

 
16. travanj 2024 16:12