StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVOGRADNJE U PLANU

JADROLINIJA USKORO RASPISUJE NATJEČAJ Evo kako će izgledati Nova Postira

Piše DV
18. siječnja 2019. - 09:24
Nacionalni putnički brodar Jadrolinija uskoro će raspisati natječaj za gradnju novog putničkog broda koji će u floti zamijeniti Postiru izgrađenu 1963. godine, donosi Novi list. Riječ je o brodu kapaciteta prijevoza više od 400 putnika, duljine 45 metara i brzine 15 čvorova. Uz moderan navigacijski sustav, brod će, navode iz Jadrolinije, imati dvije sunčane palube te moderno opremljeni klimatizirani salon s ugostiteljskim sadržajem. Bit će u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a previđen je i odjeljak za prijevoz bolesnika. Ukrcaj i iskrcaj robe i putnika bit će olakšan upotrebom dvije pristupne rampe s oba boka broda, poručuju iz Jadrolinije, bez podataka o procijenjenoj vrijednosti buduće novogradnje.

Koncept nove Postire prilagođen je plovidbi i pristaništima u dubrovačkom akvatoriju, a maritimnim sposobnostima prilagođen je i otvorenome moru, pa će imati i veću iskoristivost na više linija. Novi brod koji će zamijeniti Postiru gradio bi se 18 mjeseci, a radno ime mu je 'Nova Postira', a za brod za udaljene otoke radnog imena 'Novo Lastovo' izrada ugovorne dokumentacije za gradnju je također u završnoj fazi. 

Cilj gradnje ovog broda je prilagođavanje današnjim potrebama održavanja linija prema otocima Lastovo, Vis, Korčula i Hvar, na kojima će zamijeniti neadekvatan i zastarjeli brod »Lastovo«, izgrađen davne 1970. godine, s kapacitetom prijevoza svega 60 vozila.
25. travanj 2024 01:59