StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSplendid je uistinu splendid!

OSAMDESETI ROĐENDAN VREMEŠNOG LJEPOTANA IZ UVALE

Piše Promo
3. prosinca 2018. - 11:41
Hotel Splendid, jedan od najljepših starijih dubrovačkih hotela, danas dio grupacije Hoteli Maestral d.d, ove godine slavi 80. obljetnicu od svečanog otvorenja i uspješnog poslovanja.
Građen je u razdoblju od 1935. – 1938., djelo je poznatog hrvatskog arhitekta Draga Galića. U ono vrijeme to je bio projekt vrlo modernih i neobičnih linija te kao takav zazivao je brojna pitanja kod suvremenika.
Svoje poslovanje započeo je kao Pansion Splendid sa samo 24 sobe. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj lokaciji, koja je pridonijela nazivu samog hotela, smješten između plavog mora i netaknute borove šume, hotel je postao popularno mjesto okupljanja bogate klijentele i Dubrovčana. Netaknuta priroda i danas ga okružuje te svakom njegovom gostu daje najbolje što Mediteran nudi.
Šarm Glorijeta
Tijekom godina hotel je mijenjao svoj izgled. Šezdesetih godina prošlog stoljeća dograđeno još jedno krilo, a zadnji put je temeljito obnovljen 1997. godine. Danas ima 59 soba, gotovo sve s balkonom i pogledom na more.
Tijekom Domovinskog rata u hotelu Splendid bio je stožer zapovjedništva Južnog bojišta hrvatske vojske, a od rujna 1991. do ožujka 1993. u njemu su bili smješteni i prognanici.
Godine 2002. otvoren je vrtni restoran Glorijet s prelijepim pogledom na arhipelag Elafita. Postao je omiljeno mjesto obiteljskih okupljanja, proslava rođendana, obljetnica, poslovnih ručkova i manjih intimnih vjenčanja. Smješten je pokraj mediteranskog vrta kojem je Turistička zajednica Grada 2003. godine dodijelila 1. mjesto u kategoriji hotela u akciji "Volim Hrvatsku – Uljepšajmo naše mjesto".
Zanimljivo je napomenuti kako je hotel, zahvaljujući kvaliteti i izvrsnosti svoje gastronomske ponude, godinama brinuo o cateringu brojnih državnika i ostalih uglednih posjetitelja i gostiju susjedne, rezidencijalne Vile Banac.
Vjerni gosti
U gostoprimstvu Splendida uživale su mnoge poznate osobe iz javnog i političkog života, brojni aktualni i počasni veleposlanici te ugledni znanstvenici iz cijelog svijeta.
Od velikog broja stalnih gostiju izdvojili bismo gospodina Daniela Ljubića koji posjećuje hotel više od 40 godina i odsjeda uvijek u istoj sobi br. 205 te gospodina Andrzeja Zylaka, počasnog konzula Republike Hrvatske u Poljskoj, koji je gost hotela skoro 30 godina te uvijek odsjeda u istoj sobi br. 102.
Možda riječi gospodina Ljubića najbolje opisuju ovaj hotel: Spendid je uistinu splendid, spoj vrhunskih domaćina i jedinstvenog okruženja.
Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik koja će se održati 4. prosinca 2018. u hotelu Sheraton, dodijelit će se priznanje Društvu povodom 80. obljetnice hotela Splendid.
Osamdesetu obljetnicu hotela Splendid Društvo će obilježiti prigodnom donacijom za potrebite.
Dio materijala korišten iz knjige "POVIJEST DUBROVAČKOG TURIZMA" gospara Lukše Lucianovića.
25. travanj 2024 23:17