StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZELENO SVJETLO MALIM PLIVARICAMA I POTEGAČAMA

Dobra vijest za naše ribare iz EU

Piše PSD.
4. studenog 2018. - 20:05
Europska unija hrvatskim je ribarima odobrila rad s mrežama potegačama i malim plivaricama, čime se ponovno omogućava rad za više od stotinu plovila koja koriste male plivarice ili mreže potegače te zadržavanje tradicionalnih ribolovnih alata i načina ribolova, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Objavom ovih dokumenata završen je višegodišnji proces tijekom kojeg je Republika Hrvatska tražila izuzeće od odredbi Mediteranske uredbe, a koje su onemogućavale korištenje ovih ribolovnih alata na tradicionalan način, navodi se u priopćenju Ministarstva.
"Ribolov će se odvijati prema strogim pravilima kojima je bilo potrebno udovoljiti za odobravanje derogacija, isključivo na tradicionalnim lovištima i za ribolov ciljanih vrsta. Na taj način neće doći do povećanja ribolovnog napora ni dodatnog ugrožavanja priobalnih resursa ili staništa, već će se osigurati nastavak ribolova u onim okvirima i obimu u kojima je bio i prije ulaska u EU.
U priopćenju iz Ministarstva prenose i izjavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da "poznavatelji ribarskih prilika znaju koliki je posao odrađen da bi se dobila ova izuzeća i koliko je sloge i suradnje bilo potrebno da se izborimo za svoju tradiciju, baštinu i način života". "Ovo je najbolji primjer koliko smo zajedno jaki i koliko nam je stalo do očuvanja naših vrijednosti. Kapa dolje svima koji su godinama radili na ovome", izjavio je Tolušić
19. travanj 2024 20:30