StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoREKORDNI PRIHODI U LUCI DUBROVNIK

Željko Raguž ponosan što je Konzumu povećao zakup za 250 tisuća eura godišnje, a što se tiče sukoba interesa kaže: "Bio sam mudar"

Piše Silvia Rudinović
23. listopada 2018. - 15:36
Luka Dubrovnik, u prvih devet mjeseci ove godine, ostvarila je rekordnih 25 milijuna kuna prihoda, pohvalio se Željko Raguž koji je u travnju ove godine preuzeo dužnost predsjednika Uprave tog društva. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, prihodi su povećani devet posto, a najviše se zarađuje na privezu, odvozu otpada i skladištarini. Uveo je novu, moderniju naplatu parkirališta uz čitače tablica i kartično plaćanje, a posebno je, kako kaže, ponosan na povećanje najma poslovnog prostora trgovini Konzum zahvaljujući čemu će Luka u četiri godine zaraditi milijun eura više.

- Povećali smo najam skoro za 70 posto. U naredne četiri godine Luci sam donio četiri milijuna eura. Ako mislite da je to mali iznos, varate se. Još jednom, na to sam posebno ponosan i sretan – ponavljao je, pozivao se na vlastite pregovaračke sposobnosti.

Nakon što Konzum u pregovorima nije prihvaćao povećanje zakupa, Luka je pozvala druge trgovce da dostave ponude, pa je sadašnji zakupac bio primoran prihvatiti najveću postignutu cijenu.

Raguž najavljuje razgovor s korisnicima vezova o budućem uređenju prostora u Posatu. Nezadovoljan je sadašnjim izgledom istezališta, misli kako bi trebalo urediti i kućicu – spremište i možebitno okupljalište za korisnike. Pola milijuna kuna Luka je uložila u novi sustav naplate parkirališta, s tim da će, tvrdi direktor, lako vratiti uloženi novac jer su već u srpnju i kolovozu povećali prihode od ove djelatnosti za 200 tisuća kuna. Zahvaljujući čitaču kartica, pretplatnici više ne mogu parkirati više automobila s jednom karticom.

Doznalo se kako petnaestak soba u Radničkom domu, u Ulici Stjepana Cvijića, 25 godina stoji neiskorišteno, pa će ih Luka urediti i upustiti se u iznajmljivanje. Najavljuju izradu studije isplativosti za uvođenje brodske linije koja bi povezivala lučki prostor u Gružu s gradskim Portom, kako bi se smanjile gužve u cestovnom prometu za dolaska kruzera. Zainteresirani su za projekt gruškog terminala Lučke uprave Dubrovnik i pritom ne odbacuju moguću suradnji s tursko-francuskim konzorcijem koji je slovio za izglednog koncesionara lučkog područja. Prihvatit će, kaže Raguž, tuđa znanja, ali se mora znati tko je tu većinski vlasnik.

Osim povećanja prihoda, u Luci Dubrovnik rasli su i rashodi, i to za sedam posto. Raguž kaže kako Luka danas ima 63-oje stalno zaposlenih i desetak, dvanaest sezonaca.
- Bez obzira koliko će u budućnosti skakati prihodi, a tada se povećava i obim posla, na kraju mog mandata broj se neće povećati ni na 64, a kamoli neki drugi – obećao je Raguž.  

 Na pitanje, otkud povećanje rashoda, kaže:
- Sad imamo dvočlanu Upravu, mene i bivšeg direktora. I prije mene, došlo je do reorganizacije posla, pa je postojećim zaposlenicima podignuta plaća.

Na novinarsko pitanje, kako komentira ishod postupka koji se vodio protiv njega pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, Raguž kaže: „Isteklo je što je imalo isteći, tj. pošlo u zastaru. Želim da se postupak završi s obzirom da je jasno bilo govora o tome da godinu dana od prestanka mandata dužnosnika ne smijete preuzeti neku čelnu funkciju. Činjenica je da godinu dana nisam išao na čelnu funkciju, nego sam bio pola godine pomoćnik direktora u društvu kojem je Grad 40 posto vlasnik. Dakle, nije većinski vlasnik. Tek nakon isteka godine dana, postao sam direktorom“.

Povjerenstvo je utvrdilo da postoje indicije sukoba interesa, ali je zbog zastare odustalo, a na pitanje, je li ovim svojim navedenim postupcima našao načina kako izigrati sustav, Raguž odgovara: „Nemam ja ništa izigrati, padale su velike ribe preko Povjerenstva. Prvo sam bio pomoćni, pa onda direktor. Znači da sam bio mudar da ne postanem direktor u razdoblju kad to nisam smio biti. Znači, išao sam k tome da se sve legalno odigra dok se ne steknu uvjeti da mogu biti direktor negdje… Znate što je po meni sukob interesa? Kad netko, s nekom namjerom, ide oštetiti pojedinca, društvo ili koga drugoga. Ovdje nije bilo namjere, ne znam tko je ovdje oštećena strana kojoj bi se trebalo ispričavati. Moj odgovor na sve to su ostvareni rezultati i one koje ćemo tek ostvariti u Luci. To je jedino mjerilo mene i mog rada“.
 
23. travanj 2024 10:25