StoryEditorOCM
DubrovnikHUP, GLOBAL COMPACT HRVATSKA I HANZA MEDIA O TRENDOVIMA POSLOVANJA

NEMA VIŠE 'DO PENZIJE' Radna mjesta za čitav život su atavizam

Piše Silvia Rudinović
22. listopada 2018. - 15:38
U poslovanju se prvi put u povijesti susrećemo s tri dimenzije. Pet različitih generacija radi zajedno, a ne znamo kako se s tim nositi, kako planirati mirovinsku reformu i obrazovanje za buduće generacije kad znamo da će se 65 posto današnjih prvašića baviti poslovima koji su nam trenutačno nepoznati. I treća, u svijetu se sve manje koristi termin zaposlenik, a prihvaća 'kontributor' koji se na radnom mjestu zadržava sve kraće.

Naime, nekadašnja shvaćanja posla, radnog mjesta za čitav život, postala su atavizam. 'Održivost – budućnost poslovanja' tema je velike konferencije koja se u Dubrovniku održava u organizaciji najveće svjetske inicijative za održivi razvoj UN Global Compact s više od 13 tisuća članova u 170 država.

U Hrvatskoj mrežu Global Compacta vodi Hrvatska udruga poslodavaca, čija predsjednica Gordana Deranja kaže kako društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj nemaju alternativu:

- Firme koje se ne budu toga pridržavale, teško će opstati u budućnosti – kaže Deranja i pritom tvrdi kako je većina većih hrvatskih kompanija usvojila zadatke, tj. 17 točaka društveno odgovornog poslovanja koje propagira UN.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat navodi kako će Nacionalna strategija održivog razvoja biti gotova do početka 2020. da bi s primjenom počela 2021., što će donijeti radikalno drugačiji pristup gospodarstvu. Te će se godine otvoriti novi financijski okvir fondova EU, a trebat će nam gotovo 2 milijarde kuna za provedbu potrebnih mjera:- Čim se u Europskoj komisiji usuglasi predmetni financijski okvir, pojavit će se, usuđujem se reći, malo drugačiji natječaj. Predmet će mu biti isključivo inovativna rješenja, startupovi i konkurentnost – rekao je Horvat.

- Razvoj nije održiv bez dobre odluke obrazovanja i u tom smilsu je važno da surađujemo, koristimo međunarodna iskustva, ali i predstavimo što mi radimo u obrazovanju. Ovo je dobar trenutak, s obzirom da smo, vezano uz međunarodnu prepoznatljivost, dobili vrlo pozitivno izvješće Europske komisije o našoj reformi obrazovanja – izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ponovivši još jednom da jučer objavljenu informaciju o primitku Hrvatske u članstvo CERN-a znamiljivo je bilo čuti tijekom rasprave kako Hrvatska bilježi pad nezaposlenosti među mladima. Iz rasprava se dalo zaključiti da je do tog pada došlo zbog prethodnog odlaska konkurentne radne snage u inozemstvo.

Iznesen je podatak kako je dvije trećine srednjoškolske populacije u strukovnom obrazovanju, a da je upravo tu, što je najveći paradoks, i najveća nezaposlenost.

Ivan Bartulović, glavni direktor za ljudske resursa A1 kaže kako su se poslodavci naučili da ljudi počnu učiti tek kad sjednu na radno mjesto, što žurno treba mijenjati. Ta je kompanija, primjerice, uložila 3 milijuna kuna u edukaciju postojećeg kadra, kako b se prilagodili novim zahtjevima poslovanja.

Ministrica Divjak ističe veliki neiskorišteni potecijal u visokom obrazovanju. Nažalost, ne radi se dovoljno na trećoj misiji sveučilišta, a to je služneje gospodarstvu, misle da su sami sebi dosttni. Zato će se sveučilište uskoro financirati prema rezultatima. Ideja je to koja nije objeručke prihvaćena u visokom školstvu.

Zanimljivo je bilo izlaganje Lane Klubičko Runtić iz Rimac automobila koji su i prošlog tjedna primili više od stotinu molbi za posao. U razgovoru s kandidatima izvan Hrvatske, došli su do spoznaje da osim klime i gastronomije, motiv radne snage za dolazak u Hrvatsku društvene prirode.

Zanima ih kvalitetno obrazovanje za djecu, priznato izvan granice RH, mogućnost zaposlenja supružnika, pravna sigurnost ipovrh svega, kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita:

- Svi govore o iseljenju mladih iz Hrvatske u Irsku, a mi, eto, odnedavno imamo madog irca koji je odlučio karijeru nastaviti baš u Hrvatskoj – rekla je Runtić.

 
18. travanj 2024 07:41