StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTURISTIČKA ZAJEDNICA POZIVA

GOOD FOOD 2018. Posljednji festivalski dan uz Dubrovačku trpezu i još zanimljivih događanja i okusa

Piše DV
20. listopada 2018. - 20:12
Sutra je posljednji dan 5. Good Food Festivala Dubrovnik, i iščekivana humanitarna Dubrovačka trpeza u podne na Stradunu.
 
Sav prihod tradicionalne Dubrovačke trpeze bit će namijenjen Udruzi za Down sindrom Dubrovačko - neretvanske županije i Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama „Rina Mašera“. Uz simbolične cijene bonova koji će se prodavati od 10 sati, moći će se uživati u brojnim delicijama dubrovačkih ugostitelja i u kušanju vina konavoskih i peljeških vinara. Bon za hranu će koštati 35 kuna, a bon za piće 15 kuna. U prigodnom  programu koji će voditi Ivica Puljić, nastupit će KUD sv. Juraj Osojnik i Klapa Subrenum, i to već od 11 sati, dok će svečano otvorenje Trpeze uslijediti u podne. Organizatori Dubrovačke trpeze, uz Turističku zajednicu grada Dubrovnika, su Grad Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, Ceh ugostitelja te Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik.
 
Humanitarna udruga Deša bit će domaćin još jedne radionice pripreme tradicionalnih slastica koja će posljednji dan Good Food Festivala biti posvećena paradižotu. Početak je u 10 sati. 
 
Pravi užitak bit će ponovno sudjelovati na još jednoj radionici koju priprema Moja kuhaona d.o.o. iz Zagreba od 11 sati u TIC-u Pile. Voditeljica radionice koja će se baviti jelima s bundevom je Sandra Rončević, uz asistentice Karmelu Karlović i Sanju Mikša. Učit će se kako se sprema gusta juha od bundeve i suhih vrganja, kako umijesiti njoke od bundeve poslužene u umaku od masla i kadulje te kako napraviti sočni i aromatični bundevasti tiramisu.

Novost u ovogodišnjem programu rezervirana za posljednji dan festivala je radionica pripreme koktela u organizaciji Cocktail Academy Dubrovnik koja će se održati od 15 do 17 sati na adresi Iva Vojnovića 32. Voditelj radionice je Frano Stjepović, voditelj HUB-a. Cocktail Academy Dubrovnik djeluje u sklopu Hrvatske udruge barmena, a posebno za Good Food Festival organizira radionicu pripreme alkoholnih i bezalkoholnih barskih mješavina.

Program festivalskih radionica zaključit će Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić radionicom ''Topli marcipan, kolač Držićevog doba'' u 17 sati, u TIC-u Pile. Prema legendi Mleci su donijeli marcipan u Dubrovnik kao znak zahvalnosti u čast slobodne trgovine. Oni su tu slasticu nazivali kruh sv. Marka-Marcipanis. Čuveni dubrovački pisac Marin Držić spominje marcipan, a na ovoj radionici bit će predstavljena i starija i modernija verzija toga kolača.
 
Peti Good Food Festival završit će u Dubrovačkoj pivovari događanjem "Street Food & Beer", od 19 sati. Dubrovačka pivovara i restoran Porat u okviru Good Food Festivala predstavljaju svoju verziju ulične hrane, nezaobilazno craft pivo te uz glazbu dubrovačkog benda Valetudo.
23. travanj 2024 19:59