Vijesti Turizam i gospodarstvo

SKUP NA MINISTARSKOJ RAZINI

'KINA + 16' U DUBROVNIKU Hrvatska je nova top destinacija za kineske turiste u 2018.

SKUP NA MINISTARSKOJ RAZINI
U Dubrovniku je sinoć započela četvrta po redu konferencija „Kina +16“ za područje turizma koja će trajati tri dana. Službenom otvorenju održanom u palači Sponza nazočili su organizator i domaćin konferencije, ministar turizma RH Gari Cappelli, ministar kulture i turizma Narodne Republike Kine Luo Shugang te župan Dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić i zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Ministar turizma RH Gari Cappelli tom je prigodom istaknuo kako se „Konferencija „Kina + 16“ održava u posebnom trenutku za Hrvatsku:

- Nakon prošlogodišnjih povijesnih turističkih rezultata te rekordnih prihoda ostvarenih od turizma koji će ove godine prema predviđanjima iznositi više od 12 milijardi eura, Hrvatska se potvrđuje kao svjetski atraktivna turistička destinacija koja na ovoj konferenciji ima središnju poziciju, ali i mogućnost predstavnicima zemalja inicijative predstaviti ono najbolje od naše zemlje, u turističkom i gospodarskom smislu. Isto tako, ova se konferencija održava u godini simboličnog naziva EU-Kina, a domaćinstvom ove konferencije, Hrvatska je svrstana na centralnu poziciju kao vodeća u regiji na području turizma te malog i srednjeg poduzetništva. Vjerujem da će ova konferencija pružiti dodatni zamah čvrstom partnerstvu svih zemalja inicijative te pridonijeti još većem zbližavanju naših zemalja kroz ostvarivanje čvrste suradnje na projektima od zajedničkog interesa u području turizma - rekao je ministar Cappelli.

Ministar turizma i kulture Narodne Republike Kine, Luo Shugang, je, obraćajući se okupljenima istaknuo važnost zajedničke suradnje, ali i podsjetio na veliki interes koji na kineskom tržištu vlada za Hrvatsku.

- Nakon što je prošle godine zabilježeno više od 160 tisuća dolazaka i 237 tisuća noćenja Kineza u Hrvatskoj, što je povećanje od gotovo 60 posto u dolascima, u gotovo devet mjeseci ove godine ostvareno je dodatno povećanje od 40 posto prema lanjskom razdoblju te je Hrvatska ovjenčana titulom najpoželjnije nove europske destinacije za kineske turiste u 2018. godini prema Travel + Leisure magazinu. Osim velikog interesa turista, izniman interes pokazuju i investitori koji su u Hrvatsku, posebice na području Dubrovačko-neretvanske županije već započeli s velikim ulaganjima, a nastavak pozitivnih trendova i poticanja daljnjih investicija očekuje se i nakon ove konferencije - istaknuo je ministar Shugang je istaknuo i dodao kako mu je iznimna čast biti u Hrvatskoj, u Dubrovniku, koji nazivaju „Biser Jadrana“:

- Hrvatska je u turističkom smislu veoma atraktivna destinacija kineskim turistima i kako vjeruje da će u budućnosti turistička razmjena između Hrvatske i Kine biti još snažnija - izjavio je kineski ministar.

Konferencija o turizmu prva je ovog tipa u Hrvatskoj, a na jednom mjestu okupila je više od stotinu sudionika iz država Srednje i Istočne Europe na području turizma, članica inicijative „Kina +16“; Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Predstavnici zemalja; ministri, državni tajnici, pomoćnici i stručni savjetnici tom će prigodom raspravljati o budućoj suradnji te kroz niz radionica iz područja zdravstvenog turizma, investicija i B2B suradnje, uspostaviti snažniji modalitet suradnje.

Nakon Budimpešte, Bleda i Sarajeva, inicijativu o održavanju 4. konferencije „Kina +16“ upravo u Dubrovniku, inicirala je kineska strana koja je prepoznala Dubrovnik kao idealnu lokaciju koja osim konferencijskog sadržaja, može ponuditi i pregršt turističkih, povijesno kulturnih znamenitosti.
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

U petak nastupa Plesni studio Lazareti

U petak nastupa Plesni studio Lazareti
Završna produkcija Plesnog studija Lazareti održati će se 28. lipnja u 21 sat u ljetnom kinu Slavica. Brojne kor...
U petak nastupa Plesni studio Lazareti

Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor

Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor
Mokošica uskoro dobiva novi prostor za dječji vrtić. Naime, privode se kraju radovi funkcionalne adaptacije obje...
Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor

Što s javnim prostorom u Dubrovniku?

Što s javnim prostorom u Dubrovniku?
Društvo arhitekata Dubrovnik poziva sve sugrađane da sudjeluju u ispunjanju online ankete i iskažu svoje ideje i...
Što s javnim prostorom u Dubrovniku?