StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoAGROTURIZAM KONAVLE

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA Dođite na trganje grožđa u Pridvorje!

Piše DV
12. rujna 2018. - 11:17
Agroturizam Konavle i ove godine, po šesti put zaredom, organizira tradicionalnu agroturističku manifestaciju „Trganje“ – kojom se simbolično obilježava berba grožđa u Konavlima. Trganje će se organizirati u petak, 14. rujna 2018.g. u samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju s početkom u 14:00 sati s ciljem promoviranja Konavala kao vinogradarskog i vinskog kraja, te očuvanja naše tradicije i kulturne baštine.

Oživljavamo stare običaje, samo trganje grožđa uključuje sve tradicijske elemente, radimo na način kako su to radile generacije prije nas. Konavoke i Konavljani obučeni u radne nošnje prezentiraju način rada sa tradicijskim alatom, tu su neizostavne i tradicionalne konavoske košice u koje se grožđe trgalo, a onda i sepeti koji su nešto većega kapaciteta, u njima se iz vinograda grožđe nosilo u vinicu na preradu na tradicionalni način. Iz sepeta se grožđe prebacivalo u takozvane žetke, a onda bi Konavoke ulazile u njih i nogama gnječile grožđe.

Tradicijska baština i autohtoni poljoprivredni proizvodi neizostavni su dio ponude u ruralnom turizmu. Konavoski vinari koji su se posljednjih nekoliko godina okrenuli malim gospodarstvima i autohtonim sortama u tome prednjače. Cilj nam je to objediniti i prikazati Konavle kao vinsku regiju koja ima za ponuditi vrhunski turistički proizvod.

U sklopu ove manifestacije konavoski vinari i vinogradari još jedan put na simboličan način prikazuju zajedništvo jer donošenjem najboljeg bijelog grožđa uz ono ubranog u fratarskom vinogradu u neposrednoj blizini samostana Sv. Vlaha u Pridvorju, zajednički rade konavosko misno vino.

Ovogodišnji program odvijat će se prema sljedećoj satnici:

14:00 - 14:30 sati; okupljanje i dobrodošlica
14:30 - 15:30 sati; trganje/berba samostanskog vinograda
15:30 - 16:00 sati; prikupljanje grožđa konavoskih vinara
16:00 - 17:00 sati; prerada na tradicijski i suvremen način.
17:00 - 18:30 sati; užina/zakuska i druženje uz živu glazbu

Ovim putem pozivamo Vas i Vaše goste da nam se pridružite, sudjelujete u procesu trganja i proizvodnje vina te provedete ugodan dan u Konavlima. Sudjelovanje u manifestaciji „Trganje“ besplatno je za sve sudionike, pozivaju prganizatori manifestacije Agroturizam Konavle.
25. travanj 2024 19:32