StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoRAZGOVOR S BIVŠOM MINISTRICOM TURIZMA

PAVE ŽUPAN RUSKOVIĆ Bila bi velika atrakcija vratiti Konavljanima starog Ćira

19. kolovoza 2018. - 18:29

Ovih dana Konavoski dvori obilježavaju 50 godina postojanja. Koliko su oni pridonijeli turističkoj slici Konavala?

Bila je to fenomenalna ideja tadašnjeg poduzeća Agrum. Godinama sam vodila goste i poslovne partnere u Dvore i svi su bili oduševljeni. U početku je to jako dobro funkcioniralo. Poslije je bilo problema. Kvaliteta je pala, a mi u Atlasu došli smo na ideju da uredimo taj prostor. Nekako smo uvijek bili ispred drugih jer nismo gledali samo svoj posao, nego destinaciju u cjelini. U to je vrijeme postojao i strahoviti otpor hotelskih kuća koje su objekte poput Dvora, Nautike... smatrali izravnom konkurencijom, što je bilo potpuno krivo. Sjećam se da me poslije rata kada su Konavoski dvori bili u katastrofalnom stanju, načelnik Luka Korda nazvao i rekao da do sljedeće subote moramo osposobiti Konavoske dvore jer dolazi predsjednik Tuđman. Iako su Dvori bili u očajnom stanju, napravili smo čudo za sedam dana kako bi mogli osigurati prikladan ručak i ugodan boravak Predsjedniku. Onda smo nastavili sa cjelovitim uređenjem, nastojeći istaknuti posebnu vrijednost Konavala – konavoski vez. Dvori su bili sastavni dio naše ponude na veliko zadovoljstvo naših gostiju. Zadnjih godina opet je bilo problema, ali sada čujem od gospara Mata Đurovića i njegove kćeri da se stvari mijenjaju i da već tamo investiraju. Nadam se da će Konavoski dvori ponovno doživjeti svoje zlatno doba.

Dvori bi prema najavama vlasnika treba postati prvi 'zeleni' restoran u Hrvatskoj. Je li to pravac kojim bi trebalo ići Konavle?

Trend je to već godinama. Koliko god se u nas o tome govori, jako se malo čini? 'Zeleni' restorani će sigurno dati rezultata. Poduzetnicima to može izgledati kao veliki trošak i investicija što je, ali će se dugoročno sigurno isplatiti.

Trend je da turisti sve više traže mir, domaću hranu, autentični doživljaj. U Konavlima je sve više agroturizama, izgrađeno je više od 150 bazena. Je li to ono što današnji turisti traže?

Veliki dio turista traži takvu ponudu jer, doslovce, bježi od gužve. U tom smislu Konavle imaju veliki potencijal. Međutim, mene žalosti činjenica što...

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

16. travanj 2024 12:17