StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNAJJUŽNIJI NACIONALNI PARK

Iz NP Mljet oštro reagirali na izjave skipera o smeću i cijenama<br />  

Piše PSD.
28. lipnja 2018. - 12:54

Ravnatelj Javne ustanove "Nacionalni park Mljet", Ivan Sršen, poslao je reagiranje na članak objavljen na portalu Dubrovačkog vjesnika, pod nazivom 'SKIPERI UPOZORAVAJU: Na Mljetu gosti plaćaju da bi gledali i čistili smeće!'

'Obraćamo Vam se ispred Javne ustanove "Nacionalni park Mljet" vezano uz objavu članka,  te molimo ispravku netočnih navoda u citatima:

Naš najjužniji nacionalni park sve više se pretvara u odlagalište otpada, izvještavaju nas skiperi:
Platiš sidrište i 5 ulaznica 1.040 kn i dobiješ ovo,
Također je problem odlaganja smeća s plovila. Ne postoji razrađen sistem. Postoji tek jedna lokacija 1 km od naselja Polače, neadekvatno označeno i neuredno.

Svi citirani navodi potpuno su netočni, ničim dokumentirani, te usmjereni na nanošenje štete podnositelju zahtjeva. Objavljenim člankom koji se temelji na neistinama povrijeđeni su ugled, čast i dostojanstvo NP Mljet i njegovih djelatnika.

'Svjesni smo problema s morskim otpadom te ulažemo iznimno velike napore u čišćenju istog, međutim čišćenje morskog otpada je samo saniranje problema, a ne i njegovo trajno rješenje.

Od travnja do lipnja 2018. godine, NP Mljet je organizirao 5 velikih eko akcija čišćenja podmorja te svakodnevno uz pomoć djelatnika i brojnih volontera čisti značajan dio priobalja. Na službenoj i Facebook stranici možete se informirati o svim našim akcijama čišćenja u proteklom razdoblju. Akcije čišćenja ćemo provoditi i dalje te o tome obavještavati javnost.

Moramo napomenuti da se radi o cijeni ulaznice za plovilo, a ne cijeni sidrenja. Ulaznica za plovilo je doprinos trajnoj zaštiti, očuvanju i unapređenju NP Mljet kao najstarijeg morskog zaštićenog područja na Mediteranu. Od 2000. godine Nacionalni park Mljet naplaćuje ulaznicu za plovila koja se nalaze u akvatoriju Parku. Povoljniju cijenu ulaznice za plovilo je moguće ostvariti kupnjom iste putem webshopa NP Mljet i web shopa www.parkovihrvatske.hr.

Vezano za odlagalište otpada u mjestu Polače, molimo ispravku netočne informacije da se isto nalazi kilometar od samog mjesta, nalazi se na ulazu u samo mjesto. Navedeni deponij, sakupljanje i odvoz otpada s područja NP Mljet je pod nadležnosti lokalnog javnog poduzeća Komunalno Mljet. Možemo spomenuti kao informaciju da smo u pregovorima sa spomenutim poduzećem vezano uz prikupljanje otpada s plovila u akvatoriju NP Mljet', stoji u reagiranju koje potpisuje ravnatelj Ivan Sršen.

22. travanj 2024 14:29