StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNAJJUŽNIJI NACIONALNI PARK I SVI NJEGOVI PROBLEMI

SKIPERI UPOZORAVAJU: Na Mljetu gosti plaćaju da bi gledali i čistili smeće!

Piše DV
27. lipnja 2018. - 23:27

Na Mljetu je alarmantno stanje, upozorava inicijativa “Skiperi s Jadrana”, neformalno udruženje nekoliko desetaka skipera koji na portalu Morski.hr upozoravaju ali i educiraju o problemima od Istre do Dubrovnika. Nažalost, naš najjužniji nacionalni park pretvara u odlagalište otpada.

Porast popularnosti Hrvatske i Jadrana prati porast cijena u nautičkom sektoru što se ne može reći i za kvalitetu usluge. Postoje privatnici (restorani, marine… itd.) koji pokušavaju pratiti i dizati standarde no javna poduzeća marine, nacionalni parkovi i druge institucije debelo kaskaju za tim, pišu Skiperi. "Dolazimo do situacije da smo preskupi za prosječnog nautičara (srednja i gornja europska i svjetska klasa) koji po statistikama troši 100 eura po glavi dnevno. Oni najčešće rentaju plovila od 2.000 – 8.000 eura tjedno plovila do 17 m. Da smo preskupi svakodnevno su svjedoci skiperi koji voze goste na 7-dnevnim turama. Oni su ujedno i turistički vodiči jer preporučuju restorane, povijesne, kulturne zabavne sadržaje i aktivnosti. Kada je lijepo vrijeme nema problema, još uvijek se da naći lijepa uvala ili kutak gdje klijent može dožjeviti ljepotu hrvatskog Jadrana. Dočim se dohvate marine ili nekog organziranog sidrišta, do izražaja dolazi aljkavost naših djelatnika I sustava općenito.".

Dojam je da se žele otjerati prosječni gosti, a privući ekskluzivna klijentela, a najgori primjer naglašavaju jest upravo Mljet. "Cijena za katamaran 18 m (62 stope) s tri člana posade + 8 gostiju za sidrenje u nacionalnom parku uvali Polače iznosi 1.000 kn. Zatim, klijenti da bi vidjeli uže područje (jezera i samostan sv. Marije) NP Mljet, moraju platiti dodatnih 125 kn po glavi. Dolazimo do iznosa od 2.000 kn. To za klijenta koji plati brod 20.000 – 35.000 eura (koliko košta gore spomenuti katamaran), nije neki problem, ali problem je što je uvala puna smeća i gost se osječa prevareno. Ako je želja da se podigne standard i privuče bolja klijentela, onda je minimum minimuma da se očisti ili bar redovito čisti smeće.

Ponavljamo, za ovakvog klijenta nije problem platiti 1000 kn ulaznicu za brod u NP Mljet ali se osjeća prevareno kada vidi smeće na obali. Ako želimo zadržati takvu klijentelu moramo se držati principa „Naplati ali i ponudi nešto“.
Prema riječima zaposlenika parka, smeće konstantno dolazi do uvale i oni to čiste, ali dojam je da to ne rade dovoljno često i dobro i to je činjenica! Također je problem odlaganja smeća s plovila. Ne postoji razrađen sistem. Postoji tek jedna lokacija 1 km od naselja Polače, neadvekatno označeno i neuredno. To bi zaista trebalo popraviti. No nije smeće jedini problem na Mljetu", pišu Skiperi koji će se otokom i njegovim problemima pozabaviti još koji put. 

25. travanj 2024 02:51