StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoCJENICI ZA UGOSTITELJE NA OTVORENOM

NARDELLI Iznajmljujemo javne površine na pet mjeseci i godinu dana<br /> LASIĆ Povisit ćemo najam sa 1,35 na 2 kune cijelu godinu

Piše PSD.
19. ožujka 2018. - 16:56

Početak sezone je takoreći pred vratima, a ugostitelji se već uveliko pripremaju. Naravno, među važnim pitanjima jest i cijena za zakup javne površine. Pored dubrovačkih ugostitelja, važno je obratiti pažnju i na cijene primjerice u Župi dubrovačkoj. Tamošnji načelnik Općine Silvio Nardelli ističe:

- Naplaćuje se dvije kune metar kvadratni, a površine se daju na pet mjeseci. Također, imamo lokala tj. ugostitelja koji koriste javnu površinu cijelu godinu, cijena je ista - dvije kune po kvadratu - dnevno. Dakle, bitno je reći da imamo javne površine koje dajemo na pet mjeseci i gdje ih ugostitelji koriste pet mjeseci, a imamo i one javne površine gdje sklapamo cjhelogodišnje ugovore s ugostiteljima i oni tu površinu koriste cijelu godinu s obzirom na to da su napravili nadstrešnice ili nešto slično, ističe Nardelli.

Kakvo je stanje u najjužnijoj hrvatskoj općini, otkriva načelnik Općine Konavle, Božio Lasić.

- Za jedan stol potrebna su 4 metara četvornih, što je ukupno 8 kuna dnevno, temeljem cijene od 2 kuna po metru četvornom. Tu je cijenu do sada naplaćivala Župa, no ne i mi, naša je cijena bila još manja 1,35 kuna što je za jedan stol svega iznosilo 5,4 kune, izjavio je Lasić.

Prema Pravilniku o visini zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika (Službeni glasnik Grada Dubrovnika br. 17/2016.) za korištenje javnim površinama u svrhu postavljanja stolova i stolica Grad Dubrovnik ugostiteljima mjesečno naplaćuje slijedeće iznose po metru četvornom: 

- 280 kuna - I područje (Placa, Luža, Brsalje) 

- 230 kuna - II područje (Pred Dvorom, Poljana P. Miličevića, Široka, Prijeko, Trg oružja) 

- 170 kuna - III područje (Gundulićeva poljana, Poljana M. Držića, Bunićeva poljana, Poljana R. Boškovića, Zeljarica, Za Rokom, Ulica Cvijete Zuzorić) 

- 120 kuna - IV područje (kontaktne zone Ploče i Pile (bez Brsalja), Šetalište k.Zvonimira 

- 100 kuna - V područje (Vukovarska, Obala st. Radića, Obala Pape Ivana Pavla II, Padre Perice, Od Škara) 

- 75 kuna - VI područje (sve ostale površine na užem gradskom području) 

- 50 kuna - VII područje (sve ostale površine, Mokošica, Sustjepan, Zaton, Trsteno, otoci)

23. travanj 2024 16:52