StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoO MOSTU, ŠKOLI I ŠKOLJKARIMA

PLENKOVIĆ U OREBIĆU Izgradnja nove škole u Orebiću važan doprinos ostanku mladih i njihovom obrazovanju

Piše DV
17. ožujka 2018. - 16:16

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je jutros Orebić i obišao novoizgrađenu zgradu i športsku dvoranu Osnovne škole Orebić, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Orebić.
 
U svom govoru predsjednik Vlade Plenković izrazio je uvjerenje kako će nova škola pridonijeti ostanku mladih u tom kraju jer će omogućiti razvoj, obrazovanje, bavljenje sportom i kulturom.
 
Pritom je naglasio da je izgradnja škole u Orebiću sufinancirana sredstvima dvaju europskih fondova – dijelom uobičajenih europskih sredstava, a dijelom europskih sredstava Razvojne banke Vijeća Europe za društvenu infrastrukturu.
 
Predsjednik Vlade pozdravio je zato napore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU naglasivši da socijalna infrastruktura dobiva veliki interes diljem Hrvatske te da je prijavljen veliki broj novih projekata. Stoga očekuje da će se po istom modelu uskoro financirati obnova i izgradnja još 74 škole koje posjeduju suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja  i ostalu potrebnu dokumentaciju.
 
Poručivši da je obrazovanje budućnost naše zemlje i novih radnih mjesta, premijer Plenković naglasio je da je ključno nastaviti ulaganja u kvalitetu obrazovanja.
 
Predsjednik Vlade se osvrnuo i na izgradnju Pelješkog mosta kazavši kako vjeruje da će Državna komisija za javne nabave riješiti pitanja žalbi koja se odnose na natječaj za izgradnju mosta.
 
''Nakon toga i nakon dobivenih 357 milijuna eura bespovratnih financijskih sredstava od EU i suglasnosti Europske komisije koja je shvatila da izgradnja mosta nema upliva u pitanje razgraničenja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da se nedvojbeno gradi na hrvatskom teritoriju s te strane nastavljamo s projektom i  vjerujem da ćemo ga sukladno planu realizirati ako ne do kraja mandata ove Vlade, sigurno na početku idućeg mandata Hrvatskog sabora i Vlade'', rekao je Plenković.
 
Naglasio je da će se time riješiti pitanje od strateške važnosti za Pelješac i za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju što će osigurati bolju i kvalitetniju povezanost juga Hrvatske s ostatkom zemlje.
 
Dodao je da je za Orebić posebno važno i rješavanje pitanja trajektne luke te da je o tom projektu razgovarao sa županom i drugim predstavnicima.
 
,,O tome se razgovaralo i u Hrvatskim cestama i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jer izgradnja nove trajektne luke omogućuje kvalitetniji, održiviji i ugodniji boravak i stanovnicima i gostima'', zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 

19. travanj 2024 19:02