Vijesti Turizam i gospodarstvo

OSIM PELJEŠKOG MOSTA U PITANJU JE I PROJEKT LUKA ZADAR

NERVOZA ILI UCJENA? Kinezi prijete zaustaviti i druga ulaganja u Hrvatskoj ako ispadnu iz igre za Pelješki most 

OSIM PELJEŠKOG MOSTA U PITANJU JE I PROJEKT LUKA ZADAR

Neizvjesnost oko konačne odluke o tome tko će graditi pelješki most s pristupnim cestama, odnosno, hoće li to biti kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), čiju su ponudu Hrvatske ceste ocijenile kao najpovoljniju, nadvila se i nad kinesku investiciju u Zadru, donosi Slobodna Dalmacija.

Neizvjesnost oko konačne odluke o gradnji, koja je posljedica žalbe Strabaga AG Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, "mogla bi negativno utjecati na dinamiku kineskih investicija u Hrvatskoj", doznajemo od Siniše Malusa, menadžera Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA). "Investicija u razvoj Luke Zadar već je trebala biti realizirana, ali kasni zbog spomenutih okolnosti.

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, koja je inače dosta rezervirana prema kineskim ulaganjima, ne bi nam smjela biti prepreka za jačanje ekonomske suradnje s Kinom. Primjeri Mađarske, Poljske ili Grčke, koje ostvaruju sve čvršće veze s Kinom, jasno potvrđuju tu tezu", uvjeren je Malus. 

No, očito je najavljeni "prodor" kineskog kapitala u Hrvatsku podigao na noge i one koji se žestoko protive poslovnom "ulasku" Kineza u EU, na čemu, može se neslužbeno doznati, i Strabag temelji svoj optimizam u žalbenom postupku. No, to bi onda značilo i vrlo vjerojatni kineski uzmak iz Luke Zadar.

Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije