StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOSIM PELJEŠKOG MOSTA U PITANJU JE I PROJEKT LUKA ZADAR

NERVOZA ILI UCJENA? Kinezi prijete zaustaviti i druga ulaganja u Hrvatskoj ako ispadnu iz igre za Pelješki most 

Piše DV/SD
12. ožujka 2018. - 17:58

Neizvjesnost oko konačne odluke o tome tko će graditi pelješki most s pristupnim cestama, odnosno, hoće li to biti kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), čiju su ponudu Hrvatske ceste ocijenile kao najpovoljniju, nadvila se i nad kinesku investiciju u Zadru, donosi Slobodna Dalmacija.

Neizvjesnost oko konačne odluke o gradnji, koja je posljedica žalbe Strabaga AG Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, "mogla bi negativno utjecati na dinamiku kineskih investicija u Hrvatskoj", doznajemo od Siniše Malusa, menadžera Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA). "Investicija u razvoj Luke Zadar već je trebala biti realizirana, ali kasni zbog spomenutih okolnosti.

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, koja je inače dosta rezervirana prema kineskim ulaganjima, ne bi nam smjela biti prepreka za jačanje ekonomske suradnje s Kinom. Primjeri Mađarske, Poljske ili Grčke, koje ostvaruju sve čvršće veze s Kinom, jasno potvrđuju tu tezu", uvjeren je Malus. 

No, očito je najavljeni "prodor" kineskog kapitala u Hrvatsku podigao na noge i one koji se žestoko protive poslovnom "ulasku" Kineza u EU, na čemu, može se neslužbeno doznati, i Strabag temelji svoj optimizam u žalbenom postupku. No, to bi onda značilo i vrlo vjerojatni kineski uzmak iz Luke Zadar.

23. travanj 2024 17:05