StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPRIOPĆENJE VIJEĆNIKA MARA KRISTIĆA

NAKON ODBIJANJA ČEŠKOG ULAGAČA Razmotrite prodaju Maestrala zaposlenicima, valjda smo sposobni sami upravljati svojim resursima

Piše DV
7. ožujka 2018. - 09:24

Hoteli Maestral ponovo su ostali bez opcije nakon CERP-ovog odbijanja češkog ulagača zbog nedovoljno dobre ponude. Ponovno je stoga potaknuto pitanje o novom pokušaju kupnje dionica hotela od strane zaposlenika, Grada i Županije koji je prije nekog vremena propao jer država nije odobrila zajam, acijena je bila previsoka. O svemu se uoči sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će i o ovome biti riječi, oglasio MOST-ov vijećnik Maro Kristić priopćenjem u kojemu podržava odbijanje CERP-a, ali i predlaže ponovno razmatranje radničkog dioničarstva.

"Već na prvi pogled i potpunom laiku je jasno da hoteli Maestral vrijede puno više od 114 271 238, 40 kuna koliko je za njih ponudio češki fond. Samo vrijednost 44000 m2 zemljišta na takvoj lokaciji i potencijal koji leži na pomorskom dobru ispred hotela imaju tržišnu vrijednost koja znatno premašuje oglašenu vrijednost prodaje. Toga su svjesni i u CERPU i možda je upravo odbijanje njihove ponude do kojeg je navodno došlo zbog frakcijskih sukoba unutar vladajuće stranke poziv da se ponovno razmotri mogućnost radničkog dioničarstva odnosno kupnje hotela od strane zaposlenika, Grada, Županije i relevantnih gospodarskih subjekata. Anketa koja je provedena prije nekoliko godina kada su radnici odbili mogućnost kupnje očito je provedena u kontroliranim uvjetima i bez prave analize i strategije i stvarne i iskrene podrške Grada i Županije. Bez kvalitetne pripreme i uključivanja Grada, Županije i gospodarski subjekata model je zaposlenicima izgledao skup i neodrživ te se od njega odustalo.

Nitko nas ne može uvjeriti da bi država koja je potrošila 30 milijardi kuna na pogrešno osmišljeni, koruptivni i neuspjeli proces restrukturiranja brodogradilišta imala snage odbiti ponudu i ne odobriti zajam radnicima, Gradu i Županiji i relevantnim gospodarskim subjektima za kupnju većinskog paketa dionica ovog zadnjeg neprivatiziranog, iznimno vrijednog turističkog kompleksa čija budućnost, ali i sadašnji poslovni rezultati uz kontrolirana ulaganja, stručno vođenje i značaj branda Dubrovnika u turističkom svijetu jamče uspješno poslovanje. Stoga zabrinjava i čudi da se od ove inicijative tako olako odustalo i očekujemo njenu revitalizaciju, poglavito iz razloga jer nam i gradonačelnik i župan dolaze iz turističkog sektora.", piše Kristić.

Predlaže župana kao čelnu osobu ovog procesa zbog iskustva pri uspješnoj privatizaciji hotela Osmine.
"Postavlja se pitanje jeli Dubrovnik i njegova položajna renta postao idealno mjesto na kojem će strani fondovi multiplicirati svoj kapital, hoće li se to dogoditi i s Maestralima i hoćemo li to i dalje dozvoljavati ili ćemo sami upravljati našim resursima na održiv način?", dodaje Kristić i zaključuje kako 'nismo dozvolili da se gruški terminal proda ispod radara, pa nemojmo dozvoliti da na isti način izgubimo i Maestrale'. 

25. travanj 2024 01:12