StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSJEDNICA TURISTIČKOG VIJEĆA TZ DNŽ

TURISTIČKA ZAJEDNICA ŽUPANIJE Prošla je godina bila rekordna, ali moramo sezonu produžiti na zimu

Piše DV
2. ožujka 2018. - 20:27

Župan Nikola Dobroslavić predsjedao je danas sjednicom Turističkog vijeća TZ Dubrovačko-neretvanske županije, na kojoj su među ostalim usvojeni Izvješće o radu, Financijsko izvješće kao i Izvješće Nadzornog odbora za 2017. godinu. Članovi Vijeća suglasili su se da je prošla godina bila rekordna, da su izgledi za ovu sezonu dobri, ali da treba, kao i svake godine, dobro pripremiti sezonu. Govorilo se o nastojanjima da se poslovanje produži na zimu, čemu pomaže sve bolja zračna povezanost, ali i odmaže gastronomska ponuda jer su brojni restorani zatvoreni u tom dijelu godine.

Župan Dobroslavić na sjednici je uputio i čestitke vlasnicima i osoblju restorana 360º koji je dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, kao i restoranima koji su već ranije dobili preporuku od tog uglednog međunarodnog gastroservisa. Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije predstavila se u prošloj godini na 16 sajmova, od Madrida, New Yorka, Berlina, Dubaija, Pariza do Helsinkija, Stockholma i Barcelone.

Tijekom 2017. godine Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je ukupno 160 novinara, blogera, fotografa i članova TV ekipe. Najviše posjeta novinara je zabilježio grad Dubrovnik, ali Ston i Pelješac sa svojom gastro i eno ponudom sve su popularniji raznim stranim medijima za posjetu i pisanje reportaža o ovim zanimljivostima. Korčula, Mljet i Lastovo su također dobro zastupljeni u ovoj vrsti promidžbe koju u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i lokalnim turističkim zajednicama TZ Dubrovačko-neretvanske županije organizira za medije iz cijelog svijeta.

Tijekom 2017. godine započeto je snimanje i priprema za izradu novog promidžbenog filma koji će biti završen ove godine.
Inače, u 2017. godini, prema podacima preuzetim iz sustava Evisitor, na području Dubrovačko – neretvanske županije ostvareno je 1.915.890 dolazaka i 8.328.181 noćenja. Porast dolazaka je 15 posto, a noćenja 12 posto u usporedbi sa 2016. godinom. Domaći turisti su ostvarili 524.039 noćenja ili šest posto od ukupnih noćenja, a strani turisti 7.804.142 noćenja ili 94 posto ukupnih noćenja u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Najviše noćenja ostvareno je Velike Britanije, slijede gosti iz Njemačke, Poljske, Hrvatske, Francuske, BiH te SAD-a.

23. travanj 2024 13:42