StoryEditorOCM
DubrovnikDOBRE VIJESTI ZA UGOSTITELJE

Od sljedeće sezone možete imati i više stolova - ako kupite manje!

Piše Dube Marjanović Ladašić
2. veljače 2018. - 11:06

Svi ugostitelji čiji objekti koriste vanjske, javne prostore, morali su kao prilog ugovoru o zakupu javnih površina priložiti arhitektonske nacrte koji prikazuju raspored stolova i stolica na taracama. Novost je da je to staro pravilo liberalizirano na način da ugostitelji mogu kupiti manje stolove i stolice i tako ih imati više na istoj površini.
- Nacrt je redovan dio ugovora o zakupu javnih površina. Jedino što su se sad dogodile izmjene koje su se usklađivale s općim odredbama, pa treba ponovo predati taj nacrt – rekla je predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić i objasnila o čemu se radi.
- Vlasnici ugostiteljskih objekata samo određuju kako će pozicionirati stolove, naravno u skladu s odredbama i u određenim gabaritima. Taj nacrt je sastavni dio ugovora i treba ga se držati. Budući da su se te opće odredbe usklađivale pojedinačno sa svakim objektom zahvaćenim promjenama, do 1. travnja treba ponovo predati nacrte – obrazložila je Farčić na naš upit o tim nacrtima, koje svaki ugostitelj naručuje od izabranog arhitekta o svom trošku.
- To je standardna procedura. Svaki ugostitelj sam nađe arhitekta koji će mu to nacrtati – ističe Farčić. - Prije je na trgovima bilo određeno da za stol i četiri stolice trebaju 4 kvadrata, a sad je to liberalizirano u kontekstu pozicioniranja na način da ako, na primjer, imate 100 kvadrata javne površine, ne morate imati samo 25 stolova. Možete kupiti neke uže stolove i stolice i kupiti 28 – objasnila je Farčić. - Ako vam je sve kao i prije, ne morate raditi novi nacrt nego priložiti stari – zaključila je.

20. travanj 2024 04:25