Vijesti Turizam i gospodarstvo

MATO FRANKOVIĆ I ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA PROTIV MINISTRA OLEGA BUTKOVIĆA

Gradonačelnici Dubrovnika i Splita ujedinjeni protiv novog 'taksi - zakona'

MATO FRANKOVIĆ I ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA PROTIV MINISTRA OLEGA BUTKOVIĆA

Gradonačelnici Dubrovnika i Splita Mato Franković i Andro Krstulović Opara, oba iz HDZ-a, žestoko su se usprotivili ministru prometa Olegu Butkoviću i njegovu prijedlogu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, kojim se uvode novosti na tržište usluga taksija, donosi Tportal. U sklopu javne rasprave Franković je poslao, a Krstulović Opara podržao, nekoliko primjedbi na ovaj zakon jer smatraju da se njime oduzimaju ovlasti lokalnoj samoupravi i potencijalno izaziva kaos na terenu.

'Apsolutno nam je neprihvatljivo to da svatko može doći u grad i obavljati prijevoz taksijem, a smatramo da bi to uništilo Dubrovnik. Predložili smo da se obavljanje ovog posla ograniči na razinu županija', izjavio je Franković. Upozorio je na Uber, koji po njegovim riječima 'tijekom ljeta smješta svoje vozače u Trebinju, i u Dubrovniku radi velike probleme'.

Krstulović Opara javno mu se pridružio: od ministra Olega Butkovića zahtijeva da gradovima i općinama ostavi mogućnost licenciranja i kontrole nad taksi službom na svom području. 'Ne želimo da nam ljudi sa strane dolaze i uzimaju vrhnje tijekom sezone, a da izvan nje, kada turista nema, taksi službu prepuste malom broju ljudi' - izjavio je Krstulović Opara.

Na isti prijedlog zakona još opširnije i konkretnije primjedbe uputila su lokalna udruženja taksista: na dvadesetak stranica precizno su nabrojali sve nedostatke, od činjenice da će 'Uber i dalje nekažnjeno kršiti zakon' i da će mu se omogućiti postizanje monopola, da se srozavaju profesionalni kriteriji jer se ukida kriterij osposobljenosti vozača, pa sve do 'uvođenja anarhije' jer se predlaže ukidanje evidencije o izdanim licencama ili čak dostave uvjerenja o nekažnjavanju. Tvrdi se da nisu propisane gotovo nikakve sankcije za kršenje zakona ili bilo kakvi drugi mehanizmi kontrole, piše Tportal, a poseban problem je ukidanje kontrole gradova i općina nad brojem taksija na njihovom području, što bi u turističkoj sezoni moglo dovesti do katastrofalnih posljedica, posebno u mjestima na obali. Više pročitajte OVDJE.
 

Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije