Vijesti Turizam i gospodarstvo

OTOČNI SABOR ŠOKIRAN CJENIKOM AGENCIJE ZA OBALNI PROMET

Novi cjenik i plovidbeni red za 2018. iznenadili i uzbunili otočane

OTOČNI SABOR ŠOKIRAN CJENIKOM AGENCIJE ZA OBALNI PROMET

Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je na svojoj službenoj web-stranici plovidbeni red i novi cjenik na državnim linijama za 2018. godinu. Novi cjenik objavljen je i odobren četiri tjedna nakon sastanka uprave Jadrolinije i Agencije s Otočnim saborom, a bez njihova znanja, donosi Tportal. Otočani su najavili kako će se boriti za svoja prava, obzirom da nije prihvaćen nitijedan njihov prijedlog ili korekcija cijena i linija, a Facebook stranica Otočnog sabora 'užarila' se od komentara nakon objave novog cjenika.

'Poskupljenje otočnih putničkih i karata za vozila novi je udar na gospodarstvenike svih otoka. Šokirani smo i nezadovoljni jer se nije ispoštovao usmeni dogovor da se ljetni plovidbeni red primjenjuje od 1. svibnja do 1. listopada. Pretpostavljamo da se to dogodilo zbog Zakona o obalnom linijskom prometu u kojemu stoji da je cijena otočne karte 50 posto od cijene sezonske karte. Najveće promjene dogodile su se u trajektnom prometu, gdje je poskupljenje od 10, 15, čak i 20 posto', kazao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora te upozorio da će to lančanom reakcijom dovesti do poskupljenja mnogih usluga i namirnica koje s kopna dolaze na otok, a, naglasio je, nije isključeno i da otočani organiziraju prosvjede.

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavijestila je kako će od 1. siječnja 2018. godine na pojedinim državnim linijama doći do promjena cijena putnih karata. Na nekim linijama one će biti više, a na nekima niže, tvrde u Agenciji. 'Sve to rezultat je usklađenja cijena putnih karata s odredbom  Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu iz 2016. godine, koja propisuje da visina popusta za povlaštene, odnosno otočne karte može iznositi najviše do 50 posto od  sezonske cijene karte. Agencija je uskladila cjenike s navedenom odredbom u natječajima za obavljanje javnog prijevoza za održavanje državnih linija koji su provedeni ove godine, a za dodjelu ugovora s primjenom od 1. siječnja 2018. godine. Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet je na sjednici razmatralo mogućnost poticanja povećanja prometa putnika i određenih kategorija osobnih vozila na otoke u izvansezonskom razdoblju te uputilo Preporuku brodarima na trajektnim linijama o smanjenju cijene karata u iznosu od 20 posto od izvansezonske cijene karata u dane vikenda (od petka do nedjelje). Mjera bi se primjenjivala u razdoblju od dva mjeseca, i to  početkom 2018. godine a za sljedeće kategorije: osobe, djeca od 3 do 12, osobni automobil (do 9 sjedala) do 5,00 m dužine i/ili 2,00 m visine, osobni automobil (do 9 sjedala) preko 5,00 m dužine i/ili 2,00 m visine, motocikl, moped, motocikl s prikolicom, tricikl, četverocikl, bicikl. Po isteku navedenog probnog razdoblja, ovisno o učincima provedbe te preporuke, razmotrit će se mogućnost daljnje primjene, a osobito uzimajući u obzir pokazatelje povećanja iskoristivosti kapaciteta brodova te financijski efekt primjene preporuke', obavještavaju iz Agencije
Predasjednik udruge Otočni sabor Denis Barić na facebook stranici grupe objavio je "božićnu i Novogodišnju čestitku" odnosno cjenik i plovidbeni red Agencije za obalni linijski promet, a možete ga pogledati OVDJE.

Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije