Vijesti Turizam i gospodarstvo

ŠTO SU TRAŽILI?

Dubrovački ugostitelji Frankoviću uputili tri zahtjeva. Podsjećaju ga da je ovaj sektor u gradski proračun u šest godina uplatio 400 milijuna

ŠTO SU TRAŽILI?

Nakon najave Grada Dubrovnika da će promijeniti uvjete najma poslovnih prostora i komunalnih propisa, reagirala je Udruga ugostitelja Dubrovnik otvorenim pismom upućenim gradonačelniku Matu Frankoviću.

Ugostitelji su Frankoviću javno uputili tri zahtjeva.

Prvo, traže da se odluke Grada koje utječu na pojedinu struku moraju donositi nakon konzultacija s predstavnicima struke.

Drugi zahtjev je da se odluke Grada moraju donositi na transparentan način i uz ravnopravan učinak na sve poslovne subjekte.

I, treći zahtjev je da je odluke Grada potrebno objavljivati na vrijeme i planski, kako bi poslovni subjekti na koje odluka utječe mogli napraviti pripremu za sljedeću poslovnu godinu.

"Riječ je o izmjenama propisa prema kojima će najam gradskog prostora porasti i do 60 posto, što će pojedinim ugostiteljskim objektima prouzročiti i do 750.000 kuna dodatnih troškova. Ograničenje ljetnog vremena za puštanje glazbe u kafićima na 23,30, umjesto 24 sata, također će negativno utjecati na kvalitetu ugostiteljske ponude", stoji u otvorenom pismu.

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić u pismu je izrazio zabrinutost zbog nepostojanja turističke i gospodarske strategije, pa kaže kako će "ovakve nepromišljene odluke unazaditi dubrovački turizam".

-Dojma smo da je gradonačelnik odluke donio bez da se informirao o posljedicama. Tražimo zato da se propisi mijenjaju transparentno i s ravnopravnim utjecajem na sve poslovne subjekte. I konačno, Grad odluke ne smije donositi preko noći, već uz pravovremenu najavu kako bismo se svi mogli prilagoditi i izmjene uvrstiti u poslovne planove za iduću godinu. Dubrovnik bi, kao što je perjanica hrvatskog turizma, trebao biti i uzor u uspješnoj suradnji sa svojim ugostiteljima i gospodarstvenicima, a ne ih tjerati iz grada - piše Vlašić u priopćenju za javnost.

Udruženi ugostitelji misle kako zabrana glazbe iza 23,30 neće unaprijediti komunalni red, koliko bi ga unaprijedilo to da komunalni redari redovno obavljaju kontrole i sankcioniraju one koji krše postojeće komunalne propise, pa Frankoviću poručuju kako upravo oni inzistiraju na poštivanju javnog reda i mira i podržavaju kazne za one koji ga ignoriraju.

- Udruga ugostitelja Dubrovnik poziva gradonačelnika Frankovića i Gradsku upravu da preispitaju odluke i otvore komunikaciju s predstavnicima sektora iz kojega je u posljednjih šest godina u gradski proračun uplaćeno 400 milijuna kuna. Udruga ugostitelja osnovana je u ožujku 2017. s ciljem zaštite prava tvrtki i obrta koji se na dubrovačkom području bave ugostiteljskom djelatnošću. Članovi Udruge zapošljavaju oko 1500 osoba - na kraju poručuju dubrovački ugostitelji.

Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

Propovjedaonica i Kraljevstvo nebesko

Propovjedaonica i Kraljevstvo nebesko
Na centralnom reljefu propovjedaonice u franjevačkoj crkvi prikazana je Blažena Djevica Marija kako sjedi na kra...
Propovjedaonica i Kraljevstvo nebesko

TREĆA HL - JUG Sreća, ispada samo jedan!

TREĆA HL - JUG Sreća, ispada samo jedan!
Hrvace su odnijele sva tri boda iz Opuzena. Podvornica je 'potonula' na startu drugog dijela prvenstva četiri mi...
TREĆA HL - JUG Sreća, ispada samo jedan!