StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMARIJA MILOVAC VODI GOSTE MRAČNOM STRANOM DUBROVNIKA

Dubrovnik je prebogat strašnim pričama i legendama, a turisti ih žele doznati

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Tonči Plazibat
12. rujna 2017. - 14:26

Dubrovačka groblja, nekadašnja gubilišta, mjesta gdje se pojavljuju duhovi prošlosti... I to su teme i priče koje zanimaju goste koji posjećuju Dubrovnik. Mračnim mjestima, misterioznim narodnim pričama i legendama kroz Dubrovnik ih vodi vodička Marija Milovac. Vidjeli ste možda ovog ljeta Mariju, odjevenu u dugu crnu haljinu s kapuljačom i feralom u ruci kako u sumrak vodi grupu turista prema Boninovu. Ona im otkriva detalje iz dubrovačke povijesti kojih nema u uobičajenim sunčanim turističkim vodičima. No i te su mračne priče naše, dubrovačke, ni blizu vodičkih tura osmišljenih nakon uspjeha stranih fantasy serija i filmova koji su se posljednjih godina snimali u Dubrovniku. Vodička tura "Haunted Dubrovnik"- "Ukleti Dubrovnik" večernja je šetnja uz priče o duhovima i tajnama Dubrovnika.
Strašna mjesta
-Vodim ih od groblja Boninovo, pa kod dvorca Skočibuha, do bivše bolnica i dvorca Pucić, pa u park Gradac, u Pile do nekadašnjeg samostana sv. Klare. Sve su to mjesta puna tajnih priča, a izvan su Grada jer je u prošlosti i bio običaj da se sve ono najružnije, kao što je stratište na Gracu, karantena na Dančama, klaonice drži izvan zidina. Sve su to mjesta koja ispredaju neke mračnije priče. Kod nekih mjesta gostima dajem i da upale svijeće. U Pilama Ulicu Ivana Kukuljevića, čeljad je zval ulica Đenevrija, ili đe ne vrije voda. Tamo je živjela jedna stara gospođa koja je uvijek kukala da je njezina kuća ukleta, jer u njoj nije mogla uzavrijeti voda. Kad god je kuhala, voda joj nije mogla provrijeti. Na Lokrum ih ne vodim, ali sve one legende i tajanstvene priče o Lokrumu pričam im s Gradca odakle se otok vidi. Uvijek im kažem kako je Lokrum prekrasan, kako ga obavezno moraju posjetiti i uvijek ih naravno upozorim da ništa s otoka ne smiju ponijeti sa sobom – prepričava nam Marija svoju turu koju vodi od proljeća.
- Vidjela sa da ovakvih tura ima po velikim europskim gradovima, zato sam istraživala može li se tako nešto napraviti i kod nas. Počela sam 8. travnja i nisam znala hoće li to kod nas biti uspješno, hoće li ljudi prihvatiti, ali za sad imam samo pozitivne reakcije – kaže nam. Njena je 'ukleta' tura u stvari ugodna 90 minutna šetnja, a priče su obogaćene povijesnim činjenicama iz života Grada, začinjene legendama koje se su se prenosile s koljena na koljeno stoljećima.
- Moje grupe nisu velike, četvero do šestoro ljudi. Do sada sam vodila najveću grupu od 12 ljudi, a nekada su samo parovi. Nekad su to darkeri i goth zaljubljenici, lovci na duhove, ljubitelji mračnih priča i povijesti, a ima i masona. Kako im među ostalim pričam i o masonskoj loži u Dubrovniku od Napoleona naovamo, neki dan me tako iznenadio jedan gost iz Škotske koji je rekao da je i sam član tamošnje lože. Uvijek me to to raduje kada gosti reagiraju, sami dodaju neku svoju priču zanimljivu drugima – govori Marija.
Domaće legende
Marijinu specijaliziranu turu podržala je kaže nam većina kolega od kojih su mnogi i bili na njenom vodstvu kao oduševljeni posjetitelji. Marija ima još ideja za nove ture, a novu priprema s kolegicom već za iduću sezonu. To je još uvijek poslovna tajna, kaže nam, no tema će također biti iz prebogate dubrovačke prošlosti.
- Treba proširiti ponudu, biti originalan, ne samo kopirati druge - kaže Marija. - Gotovo svaka agencija danas u Gradu vodi svoju "Game of Trones" turu i manje više sve su iste. Zato mi je i cilj odskočiti od drugih i biti poseban. Mislim da bi svatko tako trebao raditi ne samo u našoj struci, nego u cjelokupnoj ponudi Dubrovnika – kaže Marija Milovac.
Iako nije članica Društva turističkih vodiča u Dubrovniku, Marija Milovac također se zalaže za njihova nastojanja da se ograniči vođenje Dubrovnikom stranim vodičima.
- Nemam ništa protiv stranih vodiča niti da rade ovdje, već sam protiv toga da ovdje vode turiste, a ne poznaju našu prošlost i kulturu. Nepravedno je da sada stranci ovdje vode goste, a nisu položili ispite koje smo položili mi. Neka slobodno vode, ali neka i polože iste ispite – miljenja je autorica Haunted Dubrovnika.

23. travanj 2024 18:05