StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPOSLOVANJE "ATLANTSKE PLOVIDBE"

Dionice Atlantske plovidbe dd uporno rastu

20. kolovoza 2017. - 18:41

Jedna od zanimljivosti s Zagrebačke burze svakako je činjenica da dionice dubrovačkog brodara "Atlantske plovidbe dd" rastu sedam uzastopnih trgovinskih dana. Tako su konac tjedna iza nas zaključile na razini od 437,99 kuna što im je najviša zaključna dnevna cijena još od 25. travnja ove godine. Rast dionica još je vidljiviji ako im se razina usporedi s cijenom na početku ove poslovne godine: dionice dubrovačkog brodara od siječnja su uzletjele čak 55 posto!

Tako su se dionice domaćeg brodara dokazale kao iznimka brodarskog sektora koji odavno nije u žiži zanimanja investitora, osobito tzv. krupnih igrača. Prema procjeni koju donosi specijalizirani poslovni portal SEEbiz.eu "može se pretpostaviti kako će dionice dubrovačkog brodara i dalje biti na meti kupaca" te da će biti s većom likvidnošću jer će se "uskoro naći na Službenom tržištu Zagrebačke burze". Donekle je to već vidljivo pa je posljednjih osam dnevnih prometa redovito bio iznad 100 tisuća kuna, zbog čega su te dionice početkom kolovoza bile među najtrgovanijima.

Kako navodi spomenuti poslovni portal, optimizmu rasta dionica Atlantske (ZSE:ASTPL-R-A) uzrok je poboljšanje stanja u globalnom brodarstvu, što se ogleda u rastu BDI Indexa i u pozitivnom je trendu već nekoliko tjedana. Optimizmu doiprinose i polugodišnji poslovni učinci Atlantske plovidbe d.d. koji su pokazali ostvarenje konsolidiranih prihoda u iznosu od 257,8 milijuna kuna i dobit od 40,7 milijuna kuna. Prihodi u istom periodu bilježe rast za čak 15 milijuna kuna dok je u istom razdoblju prošle godine gubitak iznosio 20,8 milijuna kuna.

Uz sve navedeno, podsjetimo kako je koncem travnja Atlantska plovidba d.d. izvijestila o sklapanju ugovora o prodaji brodova Libertas i Imperial za ukupno 27 milijuna USD, dok je istodobno naš brodar izvijestio i da je u kineskoj luci Nantong započela preuzimanje pod puno komercijalno i tehničko upravljanje broda Maple Glory, za vlasnika Northern Glory iz Hong Konga

19. travanj 2024 13:15